Informatie voor stemmers uit een ander EU-land

 • Op donderdag 6 juni 2024 is de verkiezing van het Europees Parlement.
 • Heeft u de nationaliteit van een ander land van de Europese Unie? U kunt kiezen om in Nederland te stemmen of in het land van herkomst.
 • Als u ervoor kiest om in Nederland te stemmen, stemt u op de Nederlandse leden van het Europees Parlement.
 • Let op: u moet wel kiezen, twee keer stemmen mag namelijk niet.

In Nederland stemmen

Stappenplan:

 1. Vul het registratieformulier (Y-32) in. Op de website van de Rijksoverheid staan de vertalingen van het formulier in het Duits, Engels, Frans, Italiaans, Pools en Spaans.
 2. Stuur het formulier samen met een kopie van uw geldige identiteitsbewijs naar de gemeente. Dit kan per e-mail naar: info@harderwijk.nl of per post naar: Gemeente Harderwijk, Postbus 149, 3840 AC Harderwijk.
 3. U kunt het formulier ook tijdens onze openingstijden afgeven bij de receptie in het gemeentehuis. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

Het registratieformulier kunt u tot en met 23 april inleveren. Binnen zeven dagen na ontvangst van uw formulier besluit de gemeente of u mag stemmen. U ontvangt uw stempas dan enkele weken voor de verkiezing.

Voorwaarden

 • U heeft de nationaliteit van een EU-land
 • U bent 18 jaar of ouder op 6 juni 2024
 • U bent ingeschreven in gemeente Harderwijk
 • U bent niet uitgesloten van het kiesrecht. Alleen bij bijzondere omstandigheden kan iemand uitgesloten worden van het kiesrecht. Hiervoor moet er altijd een uitspraak van de rechter zijn. 

Als u zich al eerder heeft geregistreerd als kiezer in Nederland voor een eerdere Europees Parlementsverkiezing, hoeft u dat niet nog een keer te doen.

Heeft u (ook) de Nederlandse nationaliteit, bent u 18 jaar of ouder en woont u in gemeente Harderwijk? Dan hoeft u geen formulier in te vullen. U bent dan automatisch geregistreerd als kiezer.

In het land van herkomst stemmen

Wilt u stemmen in het EU-land waar u vandaan komt? Dan hoeft u dit niet aan ons door te geven. Kijk op de website van het Europees Parlement of u zich moet registreren in uw land.

Uw registratie veranderen

Twijfelt u of u al geregistreerd bent of heeft u vragen over uw registratie? Neem contact met ons op via info@harderwijk.nl of bel tijdens onze openingstijden: 0341 411 911.