Gemeente Harderwijk voert per 1 maart Ja-sticker in voor ongeadresseerd reclamedrukwerk

Inwoners van gemeente Harderwijk ontvangen vanaf 1 maart 2024 alleen nog ongeadresseerd reclamedrukwerk als ze een Ja-sticker op de brievenbus plakken. Het doel is het tegengaan van onnodige papierverspilling door ongewenste post. Het uitgangspunt is ongeveer 40% papiervermindering. Met de invoering krijgen inwoners zelf de mogelijkheid een bewuste keuze te maken over wat zij in hun brievenbus ontvangen. Ja-stickers zijn tijdens openingstijden gratis af te halen bij de receptie in het Huis van de Stad.

Onder ongeadresseerd reclamedrukwerk vallen gedrukte promotiematerialen, zoals de bekende reclamefolderpakketten, flyers en brochures. Lokale kranten zoals de Harderwijker Courant, vallen niet onder ongeadresseerd reclamedrukwerk. Alleen bij een Nee/Nee-sticker ontvangen huishoudens deze krant niet. In alle andere gevallen wel.

Bestaande brievenbusstickers blijven gelden

Ieder huishouden kan al langer (via een sticker op de brievenbus) aangeven wat de behoeften zijn met betrekking tot het ontvangen van ongeadresseerd reclamedrukwerk. Er zijn hiervoor al verschillende stickers op de markt, zoals de Nee/Nee-sticker en Nee/Ja-sticker. Deze stickers blijven geldig.

Onderstaand een overzicht van de verschillende stickers en hun werking:

Sticker Ongeadresseerd reclamedrukwerk Huis-aan-huisbladen  
NEE NEE-sticker Nee Nee  
NEE JA-sticker Nee Ja  
JA JA-sticker of JA-sticker Ja Ja  
Geen sticker (in gemeenten met JA-sticker) Nee Ja  
Geen sticker (in gemeenten zonder JA-sticker) Ja Ja  

Actie voor huishoudens zonder brievenbussticker

De actie ligt vooral bij huishoudens die op dit moment géén brievenbussticker hebben. Zij ontvangen op dit moment nog ‘alles’, dus ook ongeadresseerd reclamedrukwerk. Dat verandert per 1 maart 2024. Zij ontvangen vanaf die datum geen ongeadresseerd reclamedrukwerk meer. Huishoudens die alles willen blijven ontvangen, moeten vanaf dan een Ja-sticker op de brievenbus plakken. Deze is gratis af te halen bij de receptie in het Huis van de Stad. Er zijn online ook verschillende apps en websites waar reclamefolders digitaal te lezen zijn.

Verspreiding reclamedrukwerk niet verboden, maar beperkt

Met de invoering van de Ja-sticker wordt verspreiding van ongeadresseerd reclamedrukwerk niet verboden, maar het is alleen nog toegestaan bij adressen die met een sticker aangeven dit te willen ontvangen. Ontvangt u na 1 maart alsnog ongeadresseerd reclamedrukwerk, ondanks dat u geen Ja-sticker heeft? Dan kunt u bij de gemeente een melding maken.