Help de vlinders en wilde bijen in Harderwijk en Hierden

Wilde bijen, vlinders en andere insecten hebben het moeilijk en kunnen wel wat hulp gebruiken. Inwoners van Harderwijk en Hierden met een kleinere tuin in de bebouwde kom kunnen deze dieren helpen door het neerzetten van aantrekkelijke planten. De gemeente Harderwijk en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) bieden daarom gratis bij- en vlindervriendelijke planten aan.

Planten voor insecten

Hoe leven vlinders en wilde bijen en wat hebben ze nodig? Bepaalde boompjes en struiken zijn extra aantrekkelijk voor vlinders en wilde bijen. Deze biologische planten worden vanaf maandag 23 januari gratis aangeboden op de website van SLG. Inwoners kunnen hun tuin zo snel omvormen tot een insectenparadijs. Wees er snel bij want op is op! Op de website staat ook informatie wat inwoners nog meer kunnen doen om de biodiversiteit in hun tuin te verhogen. Denk aan maatregelen als een rommelhoekje in de tuin of het maken van een insectenhotel.

Biodiversiteit onder grote druk

Om verschillende redenen neemt de biodiversiteit in Nederland sterk af. Recent onderzoek naar insecten laat dat duidelijk zien. Eén van de oorzaken is het gebrek aan voedsel en nestgelegenheid. Veel planten zijn voor hun voortbestaan afhankelijk van bestuiving door insecten. Dus als het slecht gaat met insecten, gaat het ook slecht met de biodiversiteit. Dat geldt dan ook weer voor de dieren die daarvan afhankelijk zijn. En zonder bestuivers komt uiteindelijk ook onze voedselvoorziening in gevaar. Gelukkig kan iedereen zelf iets doen voor meer biodiversiteit. Ook in een kleinere tuin. Maak dus van uw tuin een insectenoase en doe mee!

Aanmelden

Mensen die vlinders en wilde bijen willen helpen in hun tuin kunnen zich aanmelden voor beplanting via slgelderland.nl.