Iets melden bij de gemeente (snel herstel)
- Verlichting in uw straat kapot? Zwerfvuil? Losse tegels in de stoep? Een omgewaaide boom? Andere meldingen of tips over uw buurt? Meld het ons direct online.
- Of telefonisch via (0341) 411 333 of stuur een e-mail naar snelherstel@harderwijk.nl.
- U kunt uw melding ook doorgeven via de BuitenBeter app.
Soort meldingen en klachten
- Gevaarlijke gaten in het wegdek
- Zwerfvuil
- Kapotte verkeerslichten
- Overhangende takken op gemeentegrond
- Kapotte bankjes, prullenbakken of speeltoestellen
- Scheve verkeers- en straatnaamborden, kapotte paaltjes en fietsklemmen
- (Verstopping) riolering
- Milieuklachten (geluid, geur, lucht, bodem en externe veiligheid) veroorzaakt door bedrijven
- Overlast van wespen, ratten, eikenprocessierupsen en ander ongedierte
- In veel gemeenten in Nederland kunt u gebruikmaken van de BuitenBeter app voor uw smartphone om iets te melden aan de gemeente.
- Download de BuitenBeter app voor Android of de BuitenBeter app voor iPhone.
- De app bepaalt uw locatie en stuurt de melding direct door naar de juiste persoon.
- We verhelpen het probleem binnen 3 dagen, bij een gevaarlijke situatie doen we dit dezelfde dag nog.
Is er sprake van een gevaarlijke situatie, zoals een omgereden lantaarnpaal, olie op de weg of een rioolverstopping waar direct actie voor nodig is? Neem dan telefonisch contact op met (0341) 411 333 (ook buiten kantooruren).
- Een melding over graffiti geeft u door via www.harderwijkgraffitivrij.nl
- Meldingen over afvalverzameling en afvalverwerking, geeft u door aan Aconov, via telefoonnummer (0800) - 222 4 111 (gratis)
- De gemeente kan u helpen bij het bestrijden van ongedierte.
- Bij overlast van wespen betaalt u voor de bestrijding € 45 (voor particulieren en bedrijven).
- Bij overlast van ongedierte zoals kakkerlakken en zilvervisjes betaalt u voor de bestrijding € 45 (alleen voor particulieren).
- Neem voor bestrijding van ander ongedierte in uw woning zelf contact op met een ongediertebestrijdingsbedrijf.
- De Japanse duizendknoop is een plant die uw huis en tuin aantast. De plant sloopt uw terras, riool en leidingen en verdringt alle andere planten.
- De gemeente bestrijdt de plant in het openbaar gebied en we vragen u dit ook te doen op uw eigen terrein.
- De resten van deze plant doet u bij het restafval (in de grijze container en dus niet in de groenbak) om verdere verspreiding te voorkomen.
- Bekijk de folder met informatie over de bestrijding van de Japanse duizendknoop (pdf, 1,62 MB).
- Vindt u een dood dier zoals vogels, eenden of vissen in het water, meld dit dan zo snel mogelijk bij het waterschap Veluwe via (055) 5 272 600.
- Als u een dier in nood, een zwerfdier of een dood dier langs de weg, in het park of op de waterkant vindt, neem dan contact op met de Stichting Dierenambulance Noordwest Veluwe.
- De dierenambulance haalt ook aangereden dieren, uitgezonderd (klein)wild, op om deze te controleren op aanwezigheid van een chip.
- Het dierencentrum en de dierenambulance zijn bereikbaar tussen 8.00 en 18.00. In levensbedreigende situaties is de dierenambulance dag en nacht bereikbaar via telefoonnummer (0341) 230 529. Kijk voor meer informatie op: dierencentrumdeark.nl of dierenambulance.eu.
Dood huisdier
Uw dode huisdier mag niet in de afvalbak. Zelfs niet als het heel klein is. U kunt een aantal dingen doen met uw overleden huisdier:
- Tegen betaling laten ophalen door de dierenambulance via (0341) 230 529.
- Laten begraven of cremeren.
- Begraven in eigen tuin of op eigen terrein. Het graf moet dan minimaal 75 centimeter diep zijn. U mag het dode dier niet verpakken in plastic of andere stoffen die schadelijk zijn voor de bodem.
- Een hobbydier zoals een pony, geit of schaap laat u ophalen en verwerken door destructiebedrijf Rendac via (0900) 9221.
- Voor het kadaver van een paard geldt een uitzondering. Dit mag u ook laten verbranden in een erkend huisdiercrematorium. Een paard mag u niet begraven op eigen terrein.
- In een aantal wijken kunt u klachten, problemen en overlast melden bij een wijkboa (buitengewoon opsporingsambtenaar).
- Denk daarbij aan verkeersveiligheid, fietswrakken en weesfietsen, hondenpoep en hondenoverlast, afval, (illegaal) gebruik gemeentegrond, (jeugd)overlast, vandalisme.
- De boa zijn de ogen en oren in de wijk van de gemeente en politie en ze werken veel samen met de wijkbeheerders, wijkagent en de wijkmanager voor het opsporen van strafbare feiten en het oplossen van (kleine) ergernissen.
- Op de pagina Mijn wijk vindt u de namen van de wijkboa's per wijk.
- De wijkboa's zijn tijdens kantooruren bereikbaar via snel herstel. Buiten kantooruren kunt u spoedeisende meldingen doorgeven via de politiemeldkamer, telefoonnummer (0900) 8844.