Afscheidswoorden burgemeester Harm-Jan van Schaik

Geachte inwoner van Harderwijk en Hierden,

Op 1 september 2023 leg ik mijn functie van burgemeester van Harderwijk en Hierden neer. Dat doe ik met een dubbel gevoel. Ik kijk terug op (bijna) 11 mooie en bijzondere jaren die nooit de reden zijn geweest voor mijn vertrek. Maar ik wist dat ik op een dag een volgende stap te zetten had. Die dag had wat later mogen komen, maar kansen komen vaak onverwachts.

Vanaf dat ik in januari 2013 aantrad als uw burgemeester, ben ik op zoek gegaan naar het dna van inwoners van onze gemeente. Ik heb ontdekt dat we eigenwijs en loyaal zijn. Gastvrij ook, voor bezoekers, nieuwe inwoners en voor elkaar. Er leeft een gevoel van burgerschap, van omzien naar elkaar. Een gevoel van gezien worden en er mogen zijn. Meedoen, meedenken, meeleven is een gedachtegoed waarvan ik hoop dat het blijft groeien, krachtiger wordt en nooit meer ophoudt te bestaan.   

Ik heb gezien, gevoeld en ervaren dat we ons bewust zijn van de toekomst en tegelijkertijd onze historie koesteren met prachtige tradities. Onze historie is er een van Hanzestad en visserij. Van botters en zeeberen, van Hanzepaardjes en toevluchtsoord. Het was mij een groot genoegen en grote eer om bij te dragen aan het levend houden van onze tradities en te werken aan de stad van morgen.

Veel dank voor uw enthousiasme, uw initiatieven, uw ideeën en uw bijdrage aan een prettige samenleving waarin iedereen zichzelf kan zijn. Het was uniek om hier als burgemeester onderdeel van te zijn en te zien dat Harderwijk Zijn Wij Samen een allesbehalve loze kreet is.

Veel dank voor uw vertrouwen in mij, op de hoogtepunten en de dieptepunten. Ik heb veel mensen van dichtbij leren kennen op gitzwarte momenten in hun leven. Waar ik er alleen maar kon zijn door er te zijn. En ik heb mensen leren kennen terwijl we zorgeloos en blij feest vierden. Ik was getuige van beide kanten van het leven. En hopelijk steeds op precies de juiste plek.

Eén brief is nooit voldoende om u te bedanken voor meer dan 10 prachtige jaren. Er valt nog zoveel meer te vertellen en te bedanken. Blijf naar elkaar omkijken en het verschil maken voor anderen en uzelf. Ik sluit graag af met de best mogelijke samenvatting, recht vanuit mijn hart:

Het was een groot voorrecht uw burgemeester te zijn.

Met vriendelijke groet,

Harm-Jan van Schaik

Burgemeester van Harderwijk en Hierden