Bekeuren fietsers in winkelstraat

Vanaf 1 juli treden we strenger op tegen fietsers, snorfietsers en auto’s die tijdens openingstijden van winkels in de binnenstad rijden. Op deze momenten is dit namelijk voetgangersgebied. Tot nu toe kregen overtreders soms eerst een waarschuwing, maar dat blijkt onvoldoende te helpen.

Er wordt te vaak en te hard gereden

Wethouder Companjen: “We zien de binnenstad als de huiskamer van Harderwijk. We vinden het belangrijk dat bezoekers zich hier veilig voelen. Maar er wordt nog veel te vaak en te hard door de winkelstraten gereden. Dit blijkt ook een onderzoek dat hier laatst door studenten is gedaan. En dat kan echt niet!”

Mensen bewuster maken

Tijdens openingstijden in de winkelstraten rijden? Dat komt een fietsende overtreder op een bekeuring van € 70 te staan. Voor brom- en snorfietsers is dat € 120 en voor auto’s € 180. Ook is het ‘steppen’ met de fiets niet toegestaan; dat valt onder fietsen.

Natuurlijk delen we liever geen boetes uit. Maar we zien wel graag dat mensen afstappen en gaan lopen. Daarom staan er 2 weken lang op verschillende momenten oplichtende waarschuwingsborden bij de ingang van de winkelstraat. “We zien het ook als een extra stukje bewustwording voor mensen. Uiteindelijk moet het hiermee echt veiliger worden”, aldus Marcel Companjen.