Bewoners Hierden planten streekeigen bomen en struiken

Door aanplant van streekeigen soorten wordt een terrein weer aantrekkelijk voor allerlei diersoorten.
Door aanplant van streekeigen soorten wordt een terrein weer aantrekkelijk voor allerlei diersoorten.

De deelnemers aan het beplantingsproject 'Hierden in het groen' ontvingen zaterdag 14 november hun beplanting aan huis.

De kweker maakte met een aanhanger vol beplanting een ronde langs de deelnemers: 6.000 inheemse struiken zoals sleedoorn, meidoorn, hazelaar en Gelderse roos en circa 150 laanbomen en/of hoogstamfruitbomen werden afgeleverd. ‘Hierden in het Groen’ is een beplantingsproject van de gemeente Harderwijk, Vereniging Belangengroep Hierden en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). 

Veel animo voor aanplant bomen en struiken

In maart was de eerste uitdeeldag aan de eerste groep van 25 deelnemers. Zij hebben toen 3.500 struiken en ook nog eens 75 bomen op hun terrein aangeplant. In totaal worden in Hierden daarmee binnen een jaar 9.500 streekeigen struiken en 225 bomen aangeplant!

Voor ieder terrein is door SLG een inrichtingsplan gemaakt dat past binnen het landschapstype. Via deze actie worden de erven en kavelgrenzen verfraaid met streekeigen beplanting, zoals een elzensingel, struikenrij, haag, hoogstamboomgaard of combinatie van mogelijkheden. Door aanplant van streekeigen soorten wordt een terrein weer aantrekkelijk voor allerlei diersoorten. Ook vanuit cultuurhistorisch oogpunt krijgt een erf meerwaarde wanneer er inheemse soorten staan. Bewoners konden gebruik maken van gunstige subsidiemogelijkheden. Het project ‘Hierden in het Groen’ wordt mede gefinancierd vanuit de provincie Gelderland.   

Terug naar nieuwsoverzicht