Jeroen Joon officieel geïnstalleerd als nieuwe burgemeester

Donderdagmiddag 26 september werd Jeroen Joon in een buitengewone raadsvergadering door Commissaris van de Koning Henri Lenferink officieel geïnstalleerd als burgemeester van Harderwijk. 

In de raadzaal kreeg Joon onder grote belangstelling van raadsleden, het college van B&W, (oud-)burgemeesters, inwoners, familie, vrienden en (oud-)collega's, de ambtsketen omgehangen door locoburgemeester Edwin Enklaar en kinderburgemeester Saar van Polen. 'Ik ben niet goed in het winnen van loterijen', sprak de kersverse burgervader bij zijn installatie, 'maar Harderwijk is voor mij de absolute hoofdprijs.'

Foto's: Peter Sitsen

Speeches

Tijdens de buitengewone raadsvergadering werd Joon toegesproken door de Commissaris van de Koning en door de voorzitter van de Vertrouwenscommissie van de gemeenteraad, Mirjam Driest. Beiden refereerden aan de kwaliteiten van Joon en onderstreepten daarmee dat hij - ondanks de vele andere kandidaten - de beste keuze is voor deze positie. 

Loco-burgemeester Edwin Enklaar verwees in zijn speech op humoristische wijze naar het Apeldoorns verleden van Joon. 'Je komt van het dorp Apeldoorn en mag nu werken in de stad Harderwijk', zo sprak hij met een knipoog. Hij wees daarmee op het feit dat Harderwijk al bijna 800 jaar stadsrechten heeft, in tegenstelling tot Apeldoorn, dat nooit stadsrechten ontving. Hij deed dit alles met flair en kreeg zo ook de vele gasten uit Apeldoorn aan het lachen. Enklaar prees tot slot de rol die Joon pakt in zowel raads- als collegevergaderingen. Dat de sfeer daar goed is, bleek duidelijk.

Namens de burgemeesterskring sprak burgemeester Renkema van Nijkerk. Hij sprak o.a. over de door Joon zelf al eerder aangehaalde verwijzing van zijn achternaam. De naam Joon refereert namelijk aan het visserijverleden. Een joon is een boei. Dat het ook de naam van een vliegtuig blijkt te zijn, was voor velen een nieuw gegeven.

Tot slot werd Joon verrast met een speech van burgemeester Ton Heerts. Als burgemeester van Apeldoorn en voorzitter van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland is hij een goede bekende van Joon. Ook Heerts sprak met veel genegenheid, respect en humor over en tot de kersverse burgemeester. 'Ik ben ontzettend blij voor je en trots op je, dat jouw droom om burgemeester te worden, nu werkelijkheid is.'

De installatierede van de burgemeester zelf is hieronder terug te lezen is. 

Receptie in het Stadsmuseum

Na alle lovende woorden werd het register van bezoek aan het stadhuis door Joon, de Commissaris van de Koning, de plaatsvervangend voorzitter van de raad Jan van Panhuis en de griffier ondertekend. Dat is een goede gewoonte als er hooggeplaatste gasten - in dit geval de Commissaris van de Koning – langskomen. Daarmee kwam een einde aan de buitengewone raadsvergadering. 

Aansluitend vertrokken de aanwezigen onder begeleiding van figuranten van de Levende Historie naar het Stadsmuseum. Daar vond een drukbezochte receptie plaats. Bijzonder was ook dat voor de muziek Olivier Muheka was gevraagd. Deze begenadigd pianist woont in Amersfoort en studeert aan het conservatorium. Wat zijn aanwezigheid bijzonder maakte, is dat Muheka oud-bewoner is van het AZC in Harderwijk. Dankzij een gezamenlijk project van de Popschool Harderwijk en het COA, kon Olivier zijn muzikale talent hier verder ontwikkelen. De Popschool ondersteunde zijn optreden in het Stadsmuseum, wat de cirkel rond maakte.

De burgemeester had zelf heel bewust gekozen voor het Stadsmuseum als locatie voor de receptie. Hij wilde de vele gasten van buiten de gemeente zo een eerste kennismaking bieden met het rijke (Hanze)verleden van Harderwijk en Hierden. De trots die hij het afgelopen jaar voor de gemeente en haar historie is gaan voelen, draagt hij met veel plezier over. Hij hoopt dan ook dat veel mensen die aanwezig waren, Harderwijk en Hierden in de toekomst vaker zullen bezoeken. En daarmee is zijn eerste wapenfeit als 'echte' burgemeester en vertegenwoordiger van onze gemeente een feit. 

Geachte gemeenteraad, commissaris van de Koning meneer Lenferink, kabinetschef meneer Waelen, beste Henri en Wiel, bestuurders en ambtenaren uit diverse gemeenten en andere organisaties, lieve familie en vrienden, inwoners uit Harderwijk en Hierden, overige aanwezigen en online kijkers,

Mijn proeftijd zit erop! Het traineeship is na zo’n 386 dagen doorlopen en ze wilden me houden! Heb ik even mazzel! Een loterij winnen lukt me niet, maar Harderwijk is voor mij de absolute hoofdprijs! Want met zo’n historie, zulke inwoners, gemeenteraad, college en ambtelijke organisatie, politie, brandweer, ondernemers en maatschappelijke organisaties kan het niet anders dan dat het een voorrecht is om jullie burgemeester te mogen zijn.

Laat ik jullie eens meenemen in wat observaties van de afgelopen maanden.

Jullie herkennen het vast wel: je komt of bent ergens en kijkt dan door een raam. Wat je dan meteen ziet is wat er zich net achter dat raam bevindt, daarna wat er wellicht veel verder voorbij het raam ligt als je helder zicht hebt, maar vaak zie je ook de weerspiegeling van jezelf en wat er achter je is. Van binnen naar buiten en andersom. Dichtbij en ver weg. Vooruit en achteruit. Geheel andere beelden die je zo krijgt. En ergens daartussen sta je zelf en kijk je jezelf aan. Een spiegelraam noem ik het maar. 

Tijdens het afgelopen jaar heb ik in Harderwijk en Hierden door veel spiegelramen kunnen kijken. Door ontmoetingen en intense gesprekken thuis bij inwoners, jong en oud en met diverse achtergronden heb ik de culturele rijkdom van de gemeente ervaren. Inwoners zijn trots op Harderwijk en Hierden. En ik werd ook steeds trotser. 

In elk gesprek hebben we letterlijk en figuurlijk voor dat spiegelraam gestaan. Achteruit, vooruit en automatisch naar onszelf gekeken. Het heeft gezorgd voor warme banden, betrokkenheid bij elkaar, vertrouwen in elkaar door oprechtheid, inzicht in wat er wederzijds leeft. En we hebben naar de toekomst gekeken en hoe het eigen spiegelbeeld daarin verwerkt is. 

Want dat laatste is cruciaal. Tussen het achteruit en vooruit kijken zit namelijk iets belangrijks in dat spiegelraam. Jezelf. Welke rol heb je zelf gehad en welke rol pak je? Want in deze uitdagende tijden wordt er minder geprezen, maar veel gewezen. Naar anderen dan. Of dat nu om het verleden, heden of de toekomst gaat. Maar in dat spiegelraam sta je zelf. Midden in het beeld. En dan heb ik het over eigen verantwoordelijkheid. Omgaan met wensen, mogelijkheden en onmogelijkheden. En de vraag is wat doe je daarmee? En ik zou tegen iedereen willen zeggen: kijk zelf ook eens met andere ogen door dat spiegelraam. Want het begint en eindigt met die eigen verantwoordelijkheid. Of zoals Martin Luther King Jr. zei: “De tijd is altijd rijp om het goede te doen.”

Ook tijdens mijn sollicitatiegesprek mocht ik overigens ver vooruit kijken door dat spiegelraam. De opdracht was: geef een pitch over hoe de gemeente Harderwijk er in 2040 uitziet. Ik wilde een beetje prikkelen en zal jullie een klein stukje daarin meenemen.

Stel je voor: het is 26 september 2040. 

Welkom in de hoofdstad van de woest aantrekkelijke regio Wolderwijd, onderdeel van de metropool regio Oost-Nederland. Op het Dolfinarium-eiland opent vanavond de eerder dit jaar gekroonde koningin Amalia het Dolfidrome. Een hypermodern multifunctioneel theater verpakt in een historisch jasje. Harderwijk staat in volle bloei. Met meer dan 60.000 inwoners en 1.000.000 toeristen is Harderwijk dé culturele, culinaire en inclusieve Hanzestad van de Veluwe. Harderwijk is een parel in het hart van Nederland, letterlijk en figuurlijk. We hebben dit onder aanvoering van de samenleving sámen voor elkaar gekregen. De Harderwijkers en Hierdenaren behoren tot de gelukkigste mensen in Nederland en dat is omdat we in de regio Wolderwijd volledig ingezet hebben op Brede Welvaart: alles wat mensen van waarde vinden. Het is er waanzinnig wonen, werken en recreëren met een prachtige natuur. En 2031, 800 jaar stadsrechten, heeft Harderwijk op diverse thema’s een boost gegeven, niet alleen qua toerisme, maar vooral ook aan de samenleving. We hebben 800 jaar stadsrechten vooral gebruikt voor participatie en verbinding. 

Het doorkijkje naar 2040 brengt ons ook terug bij dat andere deel van het raam: de weerspiegeling. Waar sta je nu? Welke rol pak je? De opgave bij dat vergezicht is ervoor te zorgen dat ook nu al de cultuur-historische en sociaal maatschappelijke waarden van Harderwijk en Hierden behouden blijven. Want die hebben Harderwijk en Hierden gebracht waar we nu zijn, en daar moeten we samen zuinig op zijn. Laten we bij alles wat we doen kwaliteit voorop zetten: kwaliteit van leven, kwaliteit van de openbare ruimte, kwaliteit van onze voorzieningen en kwaliteit in behoud van onze historie. En vooral ook de kwaliteit van onze onderlinge verbondenheid.

Door dat spiegelraam naar 2040 moest ik ook naar mijn eigen rol kijken. En ik zie mijzelf als verbinder, strateeg, inspirator, empathische schouder en bewaker. Schakel in het nu, tussen het verleden en de toekomst voor de Harderwijker en Hierdense samenleving. Kortom: sociaal, strategisch, maar ook streng waar nodig.

Ik had dat in mijn sollicitatiebrief zo vertaald, voor sommigen al bekend:

Een Joon komt uit de visserij. Ook die historie hebben Harderwijk en ik samen. Een Joon is een baken, een boei in zee. Een boei die beschermt. Een boei die houvast geeft in tijden van nood. Een boei die richting geeft. Die boei voor Harderwijk zal ik zijn.

 

Jeroen Joon

Burgervader