Onthulling spectaculaire Hanze muurschildering gebouw Cultuurkust

Op dinsdag 26 april onthulde burgemeester Harm-Jan van Schaik officieel een muurschildering op de zijgevel van Cultuurkust aan het Kloosterplein. De muurschildering is één van de 14 die in andere Hanzesteden worden gemaakt. 

Hanze verleden

De muurschildering laat elementen uit het Hanze verleden van Harderwijk zien. Er is een non en een scheepsknecht te zien. De non refereert naar het oude Klooster. Zij vouwt de lakense stof op, daar waar Harderwijk om bekend stond. Ook zijn pepernoten te zien. Deze pepernoten worden door Van Delft in Harderwijk gemaakt. Het verwijst ook naar het inmiddels bekende Pietenhuis in dit gebouw. Tenslotte worden het Hanzepaardje, het lakenloodje, de munt getoond. Allemaal voorwerpen uit het verleden. De twee afgebeelde figuranten zijn inwoners uit Harderwijk.

Samenwerking Hanzesteden

De muurschildering staat ook in het teken de samenwerking tussen Hanzesteden. Veertien Hanzesteden in de Duits-Nederlandse grensregio zijn onder andere met een nieuwe fietsroute aan elkaar verbonden via de Hanzesteden Fietsroute. Een internationale fietsroute van 450 km vanuit de Duitse Hanzestad Neuss, via 12 andere deelnemende Hanzesteden naar Hanzestad Harderwijk.

Kunstenaars

Schilderscollectief De Strakke Hand is de maker van de muurschildering. Het ontwerp voor de muurschildering is samen met historische vereniging Herderewich, Cultuurkust, de Strakke Hand en de gemeente bedacht. De schilders van De Strakke Hand maken alle 14 muurschilderingen.