Tegeltaxi Harderwijk haalt tuintegels gratis op

Wie zijn tuintegels vervangt door groen kan vanaf juni de tuintegels gratis laten ophalen door de tegeltaxi. Deze taxi is door de gemeente Harderwijk in het leven geroepen om inwoners te stimuleren om hun tuin groener en duurzamer te maken. Inwoners die gebruik willen maken van de tegeltaxi kunnen zich via Veluwe Duurzaam aanmelden voor een ophaaldag.

De tegeltaxi is onderdeel van het NK Tegelwippen, dat duurt van 21 maart tot 31 oktober. Tijdens deze landelijke competitie gaan gemeenten de strijd aan om zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen. Inwoners kunnen hun gewipte tegels doorgeven via Veluwe Duurzaam om zoveel mogelijk stenen op de teller van hun gemeente te laten komen. Met de taxi wordt het voor inwoners makkelijker gemaakt om tuintegels te vervangen door groen.

Voordelen van een groene tuin

Tegels vervangen door groen, biedt veel voordelen. Zo blijft het ’s zomers koeler in de tuin. Daarnaast trekt een tuin met planten, bomen en bloemen insecten en vogels aan. Dat is goed voor de biodiversiteit. Als er ook regenwater wordt opgevangen in een tuin, blijft de bodem langer vochtig, waardoor planten zich beter kunnen voeden. Goed om te weten: inwoners die hun tuin groener maken of regenwater in de tuin opvangen, kunnen subsidie aanvragen via www.veluweduurzaam.nl/stimuleringsregeling.

Aanmelden voor tegeltaxi

Inwoners kunnen zich eenvoudig aanmelden voor een ophaaldag om gewipte tegels gratis op te laten halen. Via www.harderwijk.nl/tegeltaxi kunnen zij aangeven op welke dag de tegels klaarliggen voor de taxi. De tegeltaxi rijdt op de volgende dagen:

  • Maandag 1 augustus
  • Maandag 5 september
  • Maandag 31 oktober