Verkiezing ‘Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland’ van start voor Harderwijk

De VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) is gestart met de verkiezing ‘Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland’, om gemeenten te stimuleren de toegankelijkheid te verbeteren. Want iedereen in Nederland moet kunnen meedoen. Daarom doen alle gemeenten in Nederland automatisch mee aan de verkiezing. Iedereen in Nederland kan meebepalen welke gemeente de winnaar wordt op meesttoegankelijkegemeente.nl.

Belang van toegankelijkheid

Deze verkiezing genereert in alle gemeenten extra aandacht en publiciteit voor het onderwerp ‘toegankelijkheid’. De gemeente Harderwijk werkt daarom ook graag hieraan mee. Wethouder Gert Jan van Noort: “Het is belangrijk dat gemeente Harderwijk goed toegankelijk is voor een ieder en kan meedoen aan de lokale samenleving. Zij wil open staan voor vragen, wensen en behoeften die er zijn vanuit inwoners en andere direct betrokkenen. Hierop wil gemeente Harderwijk haar voorzieningen en haar dienstverlening zo goed mogelijk aansluiten.”

Ruim vier miljoen Nederlanders hebben een beperking of chronische ziekte. Uit recente onderzoeken van SCP en Nivel blijkt dat zij vaak niet volwaardig kunnen meedoen in de samenleving. Sinds de inwerkingtreding van het VN-Verdrag Handicap is het verschil in participatie tussen mensen met en zonder een lichamelijke of verstandelijke beperking op sommige vlakken zelfs groter geworden.

Invullen enquête

De gemeente wil haar inwoners graag uitnodigen voor deelname aan de verkiezing ‘Meest Toegankelijke Gemeente’ Zij kunnen door het invullen van de enquête de toegankelijkheid van gemeente Harderwijk beoordelen. Dit kan via:

Superteam

De verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente wordt vastgelegd door een Superteam. Dit bestaat uit de talentvolle makers Eva Eikhout (presentatrice BNNVARA van onder andere Weet Wat Je Date), Mari Sanders (regisseur en documentairemaker, van o.a. Mari staat op), Zjos Dekker (de zelfverklaarde leukste autist van Twitter), Wirin Jewlal (schrijver en genomineerd voor De Gouden Venus van Milo) en Deborah Cameron (programmamaker, host en PowerQueen). Zij brengen in beeld hoe het gesteld is met de toegankelijkheid in Nederland. Hun verhalen kun je op www.meesttoegankelijkegemeente.nl en social media volgen.

Als ervaringsdeskundigen begrijpen zij het belang van toegankelijkheid als geen ander. “Ik droom niet van een perfect toegankelijke wereld. Het is voor mij belangrijk dat mensen nadenken over hoe het is voor mensen met een beperking. Ik word al heel blij als ik bij de voordeur van een restaurant een rijplaat zie liggen, waardoor iemand in een rolstoel gewoon naar binnen kan. Dan voel ik mij welkom. Als het dan binnen nog niet perfect toegankelijk is, kan ik dat makkelijker accepteren.”, aldus Eva Eikhout, presentatrice bij BNNVARA.

Prijs

Van alle gemeenten in Nederland wint één gemeente de hoofdprijs: deze mag zich de Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland noemen. Ook reikt de jury een aanmoedigingsprijs uit aan een gemeente die goed op weg is.

Terug naar nieuwsoverzicht