College B&W op werkbezoek bij culturele instellingen (12-06-2019)

Op 11 juni was het college op werkbezoek bij de culturele instellingen van Harderwijk. De ontvangst was in het Stadsmuseum Harderwijk. Vertegenwoordigers van Cultuurkust, de Popschool en het Stadsmuseum gingen met het college in gesprek.

Cultuurkust

Cultuurkust wil graag bijdragen aan het behoud van een aantrekkelijke binnenstad en is daarom blij dat de gemeente heeft willen investeren in het Oude Stadhuis. Op deze locatie ziet Cultuurkust ruimte voor verbeelding en samenwerking met andere (culturele) instellingen, zoals de Popschool en Heerlijk Harderwijk. Maar ook met de horeca op de Markt.

De programmering die Cultuurkust in het Oude Stadhuis voor ogen heeft, is een combinatie van professionele programmering en van presentaties van leerlingen van Cultuurkust en de Popschool. In dat programma komen bepaalde onderdelen op vaste momenten terug, zodat het snel duidelijk is op welk moment je voor je favoriete programmaonderdeel in het Oude Stadhuis moet zijn.

Popschool

De Popschool, tien jaar geleden ontstaan als een initiatief van drie docenten popmuziek, is inmiddels een professionele instelling waar 20 docenten wekelijks muzieklessen geven aan zo’n 600 leerlingen.En die nog gestaag doorgroeit. Er is een uitgebreid les- en cursusaanbod voor verschillende doelgroepen en het samenspelen wordt sterk bevorderd. Tijdens evenementen en feestdagen is de Popschool vaak zichtbaar aanwezig in de vorm van diverse bands die optreden.

De ambities die bestuur en directie in hun beleidsplan van 2017 presenteerden, zijn grotendeels al waargemaakt en sluiten naadloos aan bij de nieuwe locatie in het Oude Stadhuis. Zo ontstaan kansen voor nog meer samenwerking en verbinding, uiteraard met Cultuurkust, maar zeker ook met andere (culturele) partners. De Popschool wil graag een spil zijn als het gaat om muziekeducatie, talentontwikkeling en muziek in de zorg. En is door Poppunt Gelderland (een orgaan van de Provincie Gelderland) benaderd om een platformfunctie te vervullen op het gebied van Popmuziek.  Ook deze functie past binnen het Oude Stadhuis – al hoopt de Popschool dat ze daar niet uit hun jasje groeien.

Stadsmuseum

Het Stadsmuseum trekt na de verbouwing van 2014 gemiddeld zo’n 50.000 bezoekers per jaar, waarvan ongeveer 18.000 betalend. Deze bezoekers komen vooral af op de wisselende tentoonstellingen op de begane grond en op de verdieping.  De vaste expositie van de stadsgeschiedenis is echter nog steeds aan herziening toe. In de afgelopen jaren is daarvoor een plan ontwikkeld dat vandaag in grote lijnen aan het college werd gepresenteerd. De rode draad in de nieuwe presentatie van de stadsgeschiedenis is de grote verscheidenheid van (tijdelijke) inwoners die Harderwijk en Hierden in de afgelopen eeuwen heeft gekend. En die heeft bijgedragen aan de veelzijdige identiteit van de gemeente.  In de nieuwe inrichting komt de bezoeker op verschillende niveaus meer te weten over de inwoners uit diverse perioden, en daarmee over Harderwijk en Hierden  en over zichzelf!

Vraag of contact?

Bezoek ons stadhuis
Havendam 56, Harderwijk

Contact & openingstijden