Cultuurparticipatie in Harderwijk op hoog niveau (12-07-2017)

De eerste onderzoeksresultaten naar cultuurparticipatie in Harderwijk zijn bekend.

Ruim 70% van de deelnemers aan een onderzoek naar cultuurparticipatie in Harderwijk heeft het afgelopen jaar iets cultureels of kunstzinnigs bezocht. Bijna 60% bezoekt ook regelmatig kunst- en cultuuractiviteiten in Harderwijk. De meest populaire plekken zijn de bioscoop, een festival of buitenevenement, gevolgd door de bibliotheek en het theater. Het aanbod in de regio trekt minder aan: bijna 20% van de ondervraagden heeft het afgelopen jaar iets cultureels of kunstzinnigs bezocht in Nunspeet, Ermelo of Zeewolde.

De gemeente Harderwijk heeft de afgelopen weken een onderzoek gehouden onder inwoners over hun deelname aan kunst- en cultuuractiviteiten in Harderwijk. Het onderzoek moet meer inzicht bieden in het bezoek aan culturele voorzieningen en de deelname aan culturele activiteiten.

Beoefening kunstzinnige activiteiten

Ongeveer 30% van de deelnemers aan het onderzoek heeft het afgelopen jaar een culturele of kunstzinnige activiteit beoefend. Van dit percentage beoefent de grote meerderheid de activiteit als hobby. De meest genoemde activiteiten zijn het maken van muziek en beeldende kunst en het uitvoeren van podiumkunsten. Ten slotte is gevraagd naar de activiteiten die kinderen van ondervraagden beoefenen. Ruim 40% van de kinderen beoefent een activiteit op het gebied van kunst en cultuur. Over het algemeen is de tevredenheid over het aanbod voor kinderen groot. Ruim 90% geeft aan het culturele aanbod van gemeente Harderwijk geschikt te vinden voor kinderen. Tijdgebrek is de grootste factor die ervoor zorgt dat men minder activiteiten bezoekt en beoefent dan men zou willen.

Resultaat

Het onderzoek is gehouden op verschillende openbare plekken in de gemeente, zoals de binnenstad, tijdens evenementen, de bibliotheek, het strandeiland, winkelcentra en in Hierden. Er zijn in totaal 462 enquêtes afgenomen. De gemeenteraad had bij motie om het onderzoek gevraagd, onder meer in verband met Stad als Podium.

Vraag of Contact?

Bezoek ons stadhuis
Havendam 56, Harderwijk

Alle contactgegevens