Eikenprocessierups: bestrijding op natuurvriendelijke manier (13-06-2018)

De eikenprocessierups zorgt elk jaar voor overlast. De haren van de rups veroorzaken huiduitslag, zwellingen, rode ogen en jeuk. Gemeente Harderwijk bestrijdt de rupsen op een natuurvriendelijke manier. In maart zijn 110 nestkasten voor mezen geplaatst langs de Zuiderzeestraatweg en Paasloweg. Mezen zijn dol op jonge, onbehaarde rupsen. Het ophangen van de nestkasten lijkt te werken. Zo zijn er aan de Zuiderzeestraatweg veel minder nesten van eikenprocessierupsen te vinden dan vorig jaar.

Eerste rupsennesten verwijderd

Vanaf half juni verwijdert gemeente Harderwijk de eerste nesten van de eikenprocessierupsen. De nesten zijn vooral gevonden in bomen in het buitengebied. De nesten worden met een grote stofzuiger opgezogen en opgevangen in speciale zakken. Na het opzuigen worden de verwijderde rupsrestanten verbrand zodat de brandharen niet meer schadelijk kunnen zijn.

Gezondheid

Voor gezondheidsinformatie bel de GGD, team Medische Milieukunde, tel. 088 4433 000 of zie www.ggdgelre-ijssel.nl.

Meer informatie of een melding doen

Voor informatie over bestrijding en het melden van nesten neem contact op met de gemeente, Snel Herstel, tel. 411 333. Of stuur een e-mail naar snelherstel@harderwijk.nl.

Vraag of contact?

Bezoek ons stadhuis
Havendam 56, Harderwijk

Contact & openingstijden