Krommekamp Culinair tijdens de week tegen eenzaamheid (01-10-2019)

Bij Zorgdat werken veel vrijwilligers. Zij zetten zich op allerlei manieren in voor andere Harderwijkers en Hierdenaren. Een voorbeeld van een mooi initiatief van twee vrijwilligers lees je hier. 

Paul Uittenboogaard en Ellen van Weele hadden een paar jaar geleden het idee om een oudere te ‘adopteren’. Dit ontstond door de vele berichten die zij lazen in de media over eenzaamheid onder ouderen. “Wij wilden dit idee graag combineren met onze liefde voor lekker koken.” Via Hennie Visser, vrijwilligerscoördinator bij Zorgdat, werd er een match gemaakt met een meneer van 93 jaar. Deze meneer kwam elke twee weken bij Paul en Ellen en samen hebben ze veel mooie momenten beleefd. Na anderhalf jaar overleed de meneer.

Paul en Ellen wilden hun vrijwilligerswerk graag voorzetten en dachten na over de manier waarop ze dit wilden doen. Ellen houdt heel erg van lekker koken. Zo ontstond het idee om meerdere mensen tegelijkertijd uit te nodigen, zodat de deelnemers ook met elkaar kunnen kletsen en nieuwe mensen leerden kennen. Ellen vertelt: “De gezamenlijke deler binnen ‘Krommekamp Culinair’ is de gezelligheid, humor en lekker eten. Het is een gemêleerd gezelschap dat veel van de wereld heeft gezien. Iedere drie weken komen de 4 deelnemers bij Paul en Ellen thuis. Ze starten met een drankje bij de open haard in de veranda om uitgebreid bij te kletsen. Rond 18.30 uur gaan ze uitbreid eten, waarbij ik altijd kook binnen een bepaald thema.”

Naast de eetclub, onderneemt de groep ook twee keer per jaar een gezellig uitje. Bijvoorbeeld naar de dierentuin of het ambachtenmuseum. Paul: “We vinden het leuk dat we dit voor deze mensen kunnen doen en hen in de watten kunnen leggen. De tijd vliegt, we doen dit al weer drie jaar.” Ellen: “Het voordeel van dat we nu een groepje met dezelfde deelnemers hebben, is dat het minder intensief is dan één op één maatjescontact. We lachen veel en de deelnemers genieten enorm. Een voordeel is ook dat de mensen onderling ook bevriend raken. Er is een levendige Whattsapp-groep.”

Deze manier van vrijwilligerswerk doen, past goed bij het leven van Ellen en Paul. Het kost hun een paar uur in de keuken en wat extra boodschappen, maar dit kan zo gek als je zelf wil. Het levert hen veel gezellige, waardevolle en leerzame momenten op en geeft daarnaast energie en voldoening. Graag doen Paul en Ellen een oproep: “Met dit verhaal hopen we anderen te motiveren en te enthousiasmeren om ‘iets’ voor een eenzame oudere, of gewoon een ander mens, te doen. Vanuit onze ervaring kunnen we zeggen dat het je veel energie en voldoening geeft. “

Wil je ook iets voor een ander betekenen? Zorgdat denkt graag met je mee. Neem contact op met Hennie Visser via 0341-434656 of via hennievisser@zorgdat.nl.

Vraag of contact?

Bezoek ons stadhuis
Havendam 56, Harderwijk

Contact & openingstijden