Stemmen bij volmacht

Stemmen bij volmacht

Kunt u zelf niet stemmen op de dag van de verkiezingen, maar u wilt niet dat uw stem verloren gaat, laat dan iemand anders voor u stemmen.

Machtigen via uw stempas

Op de achterzijde van uw stempas vult u de gegevens in van degene die voor u gaat stemmen (de gemachtigde) en u plaatst uw handtekening. Geef uw stempas mét een kopie van uw legitimatiebewijs aan de gemachtigde. Hij moet ook nog een handtekening op uw stempas plaatsen. Daarna kan hij, samen met zijn eigen stem, namens u een stem op een stembureau in de gemeente Harderwijk uitbrengen.

Schriftelijke volmacht

De schriftelijke volmacht vraagt u aan met het aanvraagformulier schriftelijke volmacht. Met het aanvragen van een schriftelijke volmacht wordt uw eigen stempas ongeldig. U mag dus zelf niet meer stemmen. De schriftelijke volmacht kan ook niet ingetrokken worden. De gemachtigde krijgt een volmachtbewijs thuisgestuurd, waarmee hij uw stem kan uitbrengen.

U moet een volmacht via de gemeente regelen als:

  • u nog geen stempas hebt ontvangen;
  • degene die voor u een stem uit gaat brengen niet in Harderwijk woont (Geldt alléén voor een stem voor het referendum);
  • u geen identiteitsbewijs heeft of als uw identiteitsbewijs langer dan 5 jaar verlopen is.

U en de persoon die voor u gaat stemmen vullen allebei een deel van het aanvraagformulier volmacht (pdf, 0,1 MB) in. Daarna stuurt u het ingevulde formulier per post naar:

Gemeente Harderwijk
Team Verkiezingen
Postbus 149
3840 AC Harderwijk

of ingescand per e-mail naar: burgerzaken@harderwijk.nl. Uw schriftelijke verzoek dient uiterlijk 16 maart 2018 bij de gemeente binnen te zijn. Als het verzoek is goedgekeurd, ontvangt de gemachtigde een volmachtbewijs waarmee hij namens u kan stemmen op de dag van de stemming. Als u al een stempas had ontvangen, is deze daarmee niet meer geldig.

Vraag of contact?

Bezoek ons stadhuis
Havendam 56, Harderwijk

Alle contactgegevens