Financiële en overige ondersteuning voor sportaanbieders
Op deze pagina bieden we inzicht en handige hulpmiddelen voor verschillende (financiële) ondersteuningsmogelijkheden die beschikbaar zijn voor diverse thema’s.
Lokale subsidies en financiële regelingen
Eenmalige activiteiten
Wilt u een eenmalige sportactiviteit organiseren? Dan kunt u hiervoor subsidie aanvragen, mits de activiteit bijdraagt aan de beleidsdoelstellingen van gemeente Harderwijk. De subsidie bedraagt maximaal 80% van de begroting, met een maximum van € 2.500 per aanvraag voor sportaanbieders, per jaar. We moedigen samenwerking met andere organisaties aan en de activiteit moet toegankelijk zijn voor iedereen.
Deskundigheidsbevordering
Er zijn verschillende manieren om financiële ondersteuning aan te vragen voor deskundigheidsbevordering. U kunt bijvoorbeeld een beroep doen op de subsidie voor Eenmalige activiteiten of gebruikmaken van diensten (services) vanuit het Lokaal Sportakkoord. Verenigingsadviseur Casper van Dam helpt u graag om de best passende ondersteuning voor uw sportclub te vinden. Ook leest u meer over de mogelijkheden via Rabo ClubSupport(Verwijst naar een externe website).
Het Lokaal Sportakkoord (services)
Het Lokaal Sportakkoord biedt diverse trainingen en workshops aan voor bestuursleden, trainers/coaches en vrijwilligers. Ontdek samen met verenigingsadviseur Casper van Dam welke mogelijkheden er zijn.
Evenementensubsidie
Wilt u een (groot) sportevenement organiseren in samenwerking met minimaal één andere organisatie uit Harderwijk of Hierden? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een gemeentelijke bijdrage via de Evenementensubsidie. Deze subsidie bedraagt maximaal 25% van de begroting, met een maximum van €10.000 per aanvraag, per jaar.
Bijdrage aangepast sporten
We stimuleren aangepast sporten binnen het reguliere aanbod van sportclubs, zodat iedereen kan meedoen. Daarom hebben we de Bijdrage Aangepast Sporten in het leven geroepen. Momenteel onderzoeken we hoe we sportclubs het beste kunnen ondersteunen om aangepast sporten mogelijk te maken. De huidige voorwaarden voor de bijdrage worden aan de hand van de uitkomsten herzien. In 2025 wordt duidelijk hoe we in de toekomst verdergaan met de Bijdrage Aangepast Sporten.
Voor ondersteuning bij het opzetten van aangepast sporten of meer informatie neemt u contact op met Sportcoach inclusiviteit Monique Mennen(Verwijst naar een e-mailadres) van GA! Harderwijk.
Overige lokale (financiële) ondersteuning
Het Burgers Weeshuis Harderwijk
Het Burger Weeshuis Harderwijk(Verwijst naar een externe website) kan mogelijk financiële ondersteuning bieden bij eenmalige maatschappelijke projecten. Het is wel vereist dat het project zich vooral op Harderwijk richt. Let op: de subsidie mag niet worden gebruikt voor exploitatie of personeelstekorten.
Het Burger Weeshuis: Harderwijks Jeugdfonds
Het Harderwijks Jeugdfonds(Verwijst naar een externe website) is bedoeld om de ontwikkeling van jongeren te stimuleren. Dit fonds ondersteunt projecten die sociale of creatieve vaardigheden bevorderen, talenten ontwikkelen en een gezonde leefstijl promoten. Organisaties kunnen tot 5 jaar achtereen subsidie aanvragen, waardoor er ruimte is voor duurzame impact.
Stichting Columbus
Stichting Columbus(Verwijst naar een externe website) ondersteunt initiatieven die afkomstig zijn uit stichtingen en verenigingen. Het gaat daarbij voornamelijk om projecten die zich richten op het welzijn van mensen en op projecten die participatie in de samenleving bevorderen.
Centrum voor Jeugd en Gezin
Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)(Verwijst naar een externe website) - Het CJG biedt veel expertise op het gebied van kinderen en jongeren, zoals:
- Hoe ga ik om met drukke of opstandige kinderen (bijvoorbeeld bij autisme, ADHD)?
- Hoe blijf ik kinderen en jongeren positief benaderen (positief coachen)?
- Hoe pak ik pesten aan binnen mijn team of sportclub?
- Hoe ga ik om met mondige ouders?
Wilt u hierover iets organiseren, zoals een voorlichtingsavond voor trainers, coaches en begeleiders? Neem dan contact op met verenigingsadviseur Casper van Dam voor een aanbod op maat.
Regenbooggemeente
Harderwijk is een Regenbooggemeente, waarin iedereen die zich identificeert als LHBTIQA+ (lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, intersekse, queer, aseksueel, panseksueel, en andere seksuele voorkeuren en genderidentiteiten) zich veilig en geaccepteerd moet voelen. Iedereen in Harderwijk en Hierden moet zichzelf kunnen zijn. Regenboogambassadeurs vertegenwoordigen de belangen van de LHBTIQA+-gemeenschap. Ze signaleren wensen en behoeften vanuit de samenleving en adviseren de gemeente over het Regenboogbeleid. Daarnaast geven ze vrijblijvend advies aan sportverenigingen en andere instellingen en organiseren activiteiten op LHBTIQA+-gerelateerde dagen. Meer weten? Neem contact op met de Regenboogambassadeur sport(Verwijst naar een e-mailadres).
Instructie Verantwoord Alcoholschenken (IVA)
Gemeente Harderwijk biedt barvrijwilligers de kans om de cursus Instructie Verantwoord Alcoholschenken (IVA) te volgen. Tijdens de cursus leert u over de effecten van alcohol bij jongeren, de wet- en regelgeving, leeftijdscontrole en hoe u omgaat met lastige situaties. Zo draagt u bij aan een veilige en gezonde sportomgeving. Meer weten over de IVA? Neem contact op met beleidsadviseur Karlijn van Beest via e-mail.(Verwijst naar een e-mailadres)