Laadpalen elektrische auto's
- Gemeente Harderwijk stimuleert het gebruik van elektrische auto's en heeft actieve samenwerkingen met verschillende laadpaalleveranciers.
- Bekijk de locaties van alle bestaande en aangevraagde laadpalen(Verwijst naar een externe website) in Harderwijk.
- Op sommige laadpalen geldt een 'blokkeertarief'.
- U kunt een openbare oplaadpaal aanvragen als u in Harderwijk woont of minstens 18 uur per week in Harderwijk werkt, en geen eigen op-/inrit of parkeerplek hebt.
- Een oplaadpaal op uw eigen oprit regelt u zelf.
Wat u moet weten
Openbare laadpaal aanvragen
Gemeente Harderwijk heeft actieve samenwerkingen met de volgende laadpaalleveranciers:
- Den Hartog Charging(Verwijst naar een externe website)
- Dutchcharge(Verwijst naar een externe website)
- Opcharge(Verwijst naar een externe website)
- Park & Charge(Verwijst naar een externe website)
- Stella Power(Verwijst naar een externe website)
Op de website van de leveranciers kunt u een aanvraag doen voor een openbare laadpaal, en kunt u ook het proces bekijken.
Als uw aanvraag aan de voorwaarden voldoet, komt er in de buurt van uw woning een laadpaal bij een openbare parkeerplaats. De oplaadpaal is voor algemeen gebruik. U bent dus geen eigenaar van de paal.
Gemeente Harderwijk hanteert een open marktmodel voor de toetreding van laadpaalleveranciers. Dat houdt in dat we met de aanbieders van laadpalen afspraken maken zodat zij laadpalen mogen plaatsen. Wilt u als leverancier meer informatie hierover ontvangen, neem dan contact op via info@harderwijk.nl(Verwijst naar een e-mailadres).
Blokkeertarief
Naast het tarief voor geladen kWh geldt op sommige laadpalen in de gemeente Harderwijk ook een 'blokkeertarief', ook wel ‘kleeftarief’ genoemd. Dit tarief is door laadpaal leveranciers bedacht om te voorkomen dat mensen na het laden de plek voor lange tijd bezet houden, en wordt door de laadpaalleverancier in rekening gebracht. In sommige gevallen wordt dit tarief door de laadpasleverancier zelfs verhoogd.
Verplaats uw auto als de laadsessie klaar is. Zo kunnen anderen gebruik maken van de laadpaal en voorkomt u hoge en onverwachte kosten.
Waarschuwingssticker
Ondanks alle goede bedoelingen van en met marktpartijen, zien wij soms situaties ontstaan die niet bijdragen aan een betaalbare transitie voor elektrische auto’s. Laadpaalleveranciers zijn bijvoorbeeld een veelvoud van de lokaal gangbare tarieven gaan vragen, en verrassen onze inwoners en bezoekers met onverwachte hoge(re) rekeningen.
Op een aantal laadpalen in de gemeente Harderwijk is deze situatie van toepassing. Deze laadpalen hebben wij voorzien van een waarschuwingssticker, en het contract met deze specifieke laadpaalleverancier is opgezegd.
De waarschuwingssticker heeft als doel meer bewustzijn te creëren voor de mogelijke prijsverhogingen die pas na maandelijkse facturatie zichtbaar worden.
Kosten
De prijs voor het laden van uw auto verschilt per laadpunt. In Europa is het verplicht om op het laadpunt de actuele prijs te vermelden. Staat het tarief niet op de laadpaal, check dan de app van uw laadpasaanbieder.