Nederlander worden door optie

  • Samenvatting

    Als niet-Nederlander kunt u op verschillende manieren Nederlander worden. De makkelijkste manier is door optie. Bekijk eerst bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) of u aan de voorwaarden voldoet.

    Denkt u dat u Nederlander door optie kunt worden? Neem dan voor informatie en het maken van een afspraak telefonisch contact op met de gemeente (0341 411 911).

    Kunt u niet door optie Nederlander worden? Dan kunt u misschien een aanvraag voor naturalisatie indienen.

  • Wat moet ik doen?

    • U maakt telefonisch een afspraak voor een intake gesprek.
    • Ter voorbereiding op uw afspraak controleren wij of u aan alle voorwaarden voldoet.
    • Op afspraak kunt u een verklaring afleggen dat u Nederlander wilt worden door optie als u aan de voorwaarden voldoet.
    • Dit kan ook voor uw minderjarige kinderen die rechtmatig in Nederland wonen.
    • U betaalt de kosten meteen bij het indienen van uw aanvraag. Dit kan alleen per pin en niet in termijnen.
    • Uw aanvraag wordt beoordeeld en u krijgt van de gemeente bericht of u Nederlander wordt.
    • Wanneer u Nederlander wordt bent u verplicht om naar de naturalisatieceremonie te komen. U ontvangt hiervoor vanzelf een uitnodiging.

    Naturalisatieceremonie bezoeken

    Wordt u Nederlander door optie? Dan krijgt u een uitnodiging van de gemeente voor de naturalisatieceremonie. U bent verplicht mee te doen aan de ceremonie. U wordt pas Nederlander als u bij de ceremonie de verklaring van verbondenheid aflegt. Hiermee zegt u dat u weet dat de wetten van het Koninkrijk der Nederlanden ook voor u gelden. Bij de ceremonie krijgt u de bevestiging dat u Nederlander bent geworden.

  • Wat heb ik nodig?

    • uw verblijfsvergunning
    • uw geldige paspoort

    eventueel aanvullende documenten zoals:

    • uw geboorteakte
    • het inburgeringsdiploma (of een vergelijkbaar diploma)
    • huwelijksakte
    • akte van geregistreerd partnerschap
    • bewijs dat u 3 jaar of langer samenwoont met een Nederlandse partner

    Let op!

    De gemeente moet kunnen zien dat buitenlandse documenten echt zijn. Dit kan door de documenten te legaliseren. Vraag vooraf aan de gemeente of dit nodig is.

    Buitenlandse documenten moeten in het Nederlands, Engels, Frans of Duits zijn opgesteld. Is dit niet zo? Dan moet u de documenten eerst laten vertalen door een in Nederland beëdigde vertaler.

  • Wat kost het?

    De kosten voor optie bedragen € 184,00. Dient u het verzoek samen met uw partner in, dan zijn de kosten € 314,00.

  • Aanvullende informatie

    Binnen 13 weken krijgt u bericht van de burgemeester. De burgemeester kan deze termijn één keer verlengen.

    Bezwaar maken

    Krijgt u bericht dat u geen Nederlander wordt door optie? Dan kunt u bezwaar maken bij de burgemeester. In het bericht staat hoe u dit kunt doen.

    Nederlander worden door naturalisatie

    Kunt u geen Nederlander te worden door optie? Misschien kunt u wel Nederlander worden door naturalisatie. Bekijk eerst bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) of u aan de voorwaarden voldoet. Daarna kunt u een naturalisatieverzoek indienen bij de gemeente.

    Nederlandse nationaliteit weer kwijtraken

    Hebt u onjuiste informatie gegeven of belangrijke informatie niet gegeven? Dan kunt u de Nederlandse nationaliteit weer kwijtraken. Hierdoor kunt u staatloos worden met alle problemen die daar bij horen.

Contact

Bezoek ons stadhuis
Havendam 56, Harderwijk

Contact & openingstijden

Maak een afspraak (burgerzaken)