Oekraïne
Het is oorlog in Oekraïne. Dat houdt ook veel Harderwijkers bezig. Hieronder vindt u de belangrijkste informatie over opvang van Oekraïense vluchtelingen in Harderwijk. Dit overzicht wordt steeds aangevuld met actuele informatie.

"Ik vind het hartverwarmend hoeveel Harderwijkers en Hierdenaren hulp willen bieden aan Oekraïne en haar inwoners. Van het inzamelen van kleding tot het bieden van huisvesting. Harderwijk zijn wij samen. Daar ben ik trots op!"
Burgemeester Harm-Jan van Schaik
Spreekuur leefgeld aanvragen
- Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen leefgeld aanvragen bij de gemeente.
- Dit doet u tijdens het spreekuur in het Huis van de Stad.
- Het spreekuur is elke dinsdagmorgen tussen 9.00 en 10.30 uur.
Gratis openbaar vervoer
Op vertoon van een identiteitsbewijs kunnen Oekraïense vluchtelingen gratis gebruik maken van het openbaar vervoer. Na inschrijving in de gemeente vervalt het gratis reizen.
Inschrijving in de gemeente
Bent u nog niet ingeschreven bij de gemeente? Neem dan ook uw paspoort of andere identiteitspapieren mee. Dan schrijven we u in.
- Personen met de Oekraïense nationaliteit kunnen worden ingeschreven in de Basisregistratie Personen.
- De persoon die zich inschrijft, krijgt dan een burgerservicenummer (BSN).
- Maak hiervoor een afspraak door te bellen naar 0341 411 911. Wij kunnen u dan verder informeren.
Het streven is om kinderen en jongeren (4-17 jaar) onderwijs te laten volgen.
- Voor kinderen van 4-12 jaar (primair onderwijs) kan contact opgenomen worden met De Vlieger, mevrouw A. Abegg. a.abegg@stichtingproo.nl.
- Voor jongeren van 12-17 jaar kan contact opgenomen worden met ISK
- mevrouw S. Kooistra: skooistra@landstede.nl
- receptie ISK, mevrouw G. Plakmeijer: gplakmeijer@landstede.nl.
Op dit moment werkt gemeente Harderwijk met verschillende organisaties samen om zo goed mogelijk hulp te kunnen bieden. Wilt u ook helpen? Dat kan op onderstaande manieren.
Als gemeente Harderwijk kunnen wij geen giften aannemen voor vluchtelingen uit Oekraïne. Wilt u op een andere manier helpen? E-mail dan naar oekraine@harderwijk.nl.
Aanmelden als vrijwilliger
Neem hiervoor contact op met Stichting Present Harderwijk via info@presentharderwijk.nl.
Aanbieden kleding
Kleding kunt u afgeven bij het Leger des Heils Harderwijk. Neem hiervoor vooraf contact op via 0341 426 557 of zininharderwijk@legerdesheils.nl.
Aanbieden overige goederen
Goederen kunt u afgeven bij Kringloopwarenhuis Het Goed. Neem hiervoor vooraf contact op via 0341 274 480 of via het contactformulier
De organisaties in Harderwijk werken nauw samen met de opvanglocaties en leveren de benodigde spullen. Hulp bieden is maatwerk; regelmatig wijzigt de lijst met gevraagde goederen. De organisaties sorteren alle gedoneerde spullen en leveren de gevraagde spullen als deze beschikbaar zijn. Als er alsnog teveel spullen zijn, dan wordt een deel van de gedoneerde spullen ook in het kringloopwarenhuis verkocht.
Ik heb Oekraïners in huis
Als gemeente vinden we het hartverwarmend dat mensen in onze gemeente bereid zijn hun huis en hart open te stellen voor vluchtelingen. Of het nu bij u thuis is, in een vakantiehuisje of op een andere locatie, heel hartelijk dank hiervoor!
We vragen u, samen met uw Oekraïense gast waar u onderdak aan verleent, zich te melden bij de receptie in de Stadswinkel en zich te laten registreren in de Basisregistratie Personen (BRP). Zo weten we welke vluchtelingen in onze gemeente zijn en kunnen we hen zo goed mogelijk helpen met bijvoorbeeld medische zorg.
Een afspraak maken voor registratie in de BRP kan via telefoonnummer 0341 411 911.
Meer informatie over registratie in de BRP vindt u op de website van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens.
Ik wil stoppen met opvang bij mij thuis
Allereerst hartelijk dank dat u thuis vluchtelingen heeft opgevangen. Als dat niet meer kan, dan kunt u dit per mail aangeven bij Sylvia van Itegem via oekraine@harderwijk.nl. Zij zorgt ervoor dat het regionaal coördinatiecentrum op de hoogte wordt gebracht. Deze instantie zoekt naar een nieuwe opvanglocatie. Waar dat is hangt af van beschikbare opvangplekken binnen onze regio.
Ik wil naar een andere opvangplek
Vindt u het niet meer prettig verblijven bij uw gastgezin? Dan kunt u dit per mail aangeven bij Sylvia van Itegem via oekraine@harderwijk.nl. Zij zorgt ervoor dat het regionaal coördinatiecentrum op de hoogte wordt gebracht. Deze instantie zoekt naar een nieuwe opvanglocatie. Waar dat is hangt af van beschikbare opvangplekken binnen onze regio.
In Harderwijk is op dit moment Sonnevanck aangewezen als opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. Zodra er meer locaties in gebruik worden genomen, wordt dit hier vermeld.
- Oekraïners die in een particuliere opvanglocatie zitten, nemen contact op met de huisarts waarbij die particulier is ingeschreven.
- Oekraïners die in een centrale opvanglocatie zitten, hebben de vrijheid om een huisarts naar keuze te benaderen.
- Bij spoed buiten kantooruren kunnen ook de Oekraïners terecht bij de Spoedpost in het St Jansdal ziekenhuis: telefoonnummer 085 7737371.
Veilig Thuis
Veilig Thuis Noord Oost Gelderland is het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling. Vluchtelingen zijn een risicogroep en vallen onder de categorie afhankelijkheidsrelaties. Bij particuliere opvang kan er naast mensenhandel ook huiselijk geweld of kindermishandeling gebeuren. Denk hierbij aan seksueel geweld en seksueel misbruik. Veilig Thuis geeft informatie, advies, biedt ondersteuning en doet onderzoek. Kijk voor meer informatie op ;www.veiligthuisnoordoostgelderland.nl
- Op rijksoverheid.nl staat actuele informatie over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor Nederland.
- Op www.giro555.nl leest u dat financiële hulp hard nodig is. Geld doneren is een effectieve manier om bij te dragen aan de hulpverlening. De organisaties ter plaatse weten precies wat wanneer nodig is en kunnen met de hulpgelden hier direct op inspelen.
- Op www.vluchtelingenwerk.nl leest u de verwachting dat er ook veel vluchtelingen in Nederland zullen aankomen, op zoek naar bescherming en veiligheid. In Ter Apel staat Vluchtelingenwerk klaar voor de komst van Oekraïense vluchtelingen.
- U vindt hier veel gestelde vragen en antwoorden over vluchtelingen en asielzoekers.
- U vindt ook een pagina met informatie over hoe u als particulier vluchtelingen kunt helpen.
- RefugeeHelp is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen in wil zetten.
- In Nederland zijn we goed voorbereid op verschillende soorten noodsituaties of calamiteiten. Op www.crisis.nl vindt u informatie over hoe u zich kunt voorbereiden op een calamiteit.
- Ook op www.vnog.nl staat nuttige informatie. Bijvoorbeeld over cyberveiligheid.