Piet Dijkstra Prijs
Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde voor de samenleving. Onze gemeente wordt gemaakt door inwoners, verenigingen en netwerken die naar elkaar omkijken. De Piet Dijkstra Prijs is er voor een inwoner die zich vrijwillig inzet voor het welzijn van mede-inwoners. Willemien Holtrop won dit jaar de 10e en laatste Piet Dijkstra Prijs.
Het verhaal achter de Piet Dijkstra Prijs
Iedereen is ‘druk, druk, druk’, zegt Riet van der Vegt met een zucht. ‘Maar we doen het onszelf aan.’ Als we genoegen nemen met minder geld en luxe, dan blijft er meer tijd over voor elkaar, stelt ze. En dus ook voor vrijwilligerswerk. Zij kan ’t weten, want ze ontving begin 2016 de Piet Dijkstra Prijs. Haar motto: kijk vooral naar wat je wél voor een ander kan doen.
Het verhaal achter de Piet Dijkstra Prijs
Iets kruist haar pad en dan gaat ze er ‘gewoon’ voor, vertelt Agnes Bartelse (72). Nou ja, zo ‘gewoon’ is dat niet. Want in 2019 kreeg ze niet voor niets de Piet Dijkstra Prijs voor al haar vrijwilligerswerk. Ongemerkt valt haar inzet wel degelijk op. Zo is ze penningmeester van twee koren en al bijna 12,5 jaar actief voor hospice Jasmijn.
Het verhaal achter de Piet Dijkstra Prijs
Het onrecht in de wereld is niet een uitgemaakte zaak, vindt Ger van der Luit (83). We kunnen daar iets aan doen; in de pen klimmen, actie voeren, aandacht vragen. Sinds de jaren tachtig is hij al vrijwilliger bij Amnesty International en in 2015 kreeg hij de Piet Dijkstra Prijs voor zijn inzet. ‘Je houdt elkaar enthousiast en actief.’
Burgerschap
De Piet Dijkstra Prijs is sinds 2015 ieder jaar uitgereikt aan een inwoner van de gemeente Harderwijk. Iemand die zich vrijwillig inzet voor het welzijn van 1 of meer mede-inwoners en een toonbeeld is van burgerschap. Piet Dijkstra zag in dat de gemeente niet alleen verantwoordelijk is voor het welzijn van iedere inwoner. Dat is de verantwoordelijkheid van iedereen en betekent vertrouwen op de eigen kracht van de samenleving. De Piet Dijkstra Prijs is een idee uit de Harderwijker samenleving. De winnaar wordt daarom ook door inwoners uit Harderwijk gekozen.
Wie was Piet Dijkstra?
Een prijs krijg je uiteraard niet zomaar naar je vernoemd. Piet Dijkstra, die in 2013 op 89-jarige leeftijd overleed, zette zich vanaf zijn jeugd al in voor anderen. Ruim 35 jaar was hij bestuurlijk actief binnen tal van organisaties in Harderwijk. Van politiek, kerk, ziekenhuis tot aan de Centrale Antenne Inrichting. Altijd beschikbaar als ze ‘m nodig hadden.
Tot aan zijn pensioen was hij regiomanager bij de Bescherming Bevolking (ook wel: BB). En daarnaast dus tot op hoge leeftijd actief als vrijwilliger. Dochter Petra: ‘Het was altijd: eerst de ander, dan 12.000 kilometer niets en daarna zichzelf. Dat vond hij heel gewoon. Juist daardoor kon hij veel betekenen.’
De Piet Dijkstra-prijs is sinds 2015 jaarlijks uitgereikt aan een inwoner van de gemeente Harderwijk die – net als de naamgever – uitblinkt in vrijwilligerswerk.