Piet Dijkstra Prijs

Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde voor de samenleving. Onze gemeente wordt gemaakt door inwoners, verenigingen en netwerken die naar elkaar omkijken. De Piet Dijkstra Prijs is er voor een inwoner die zich vrijwillig inzet voor het welzijn van mede-inwoners. Willemien Holtrop won dit jaar de 10e en laatste Piet Dijkstra Prijs.

Het verhaal achter de Piet Dijkstra Prijs

Iedereen is ‘druk, druk, druk’, zegt Riet van der Vegt met een zucht. ‘Maar we doen het onszelf aan.’ Als we genoegen nemen met minder geld en luxe, dan blijft er meer tijd over voor elkaar, stelt ze. En dus ook voor vrijwilligerswerk. Zij kan ’t weten, want ze ontving begin 2016 de Piet Dijkstra Prijs. Haar motto: kijk vooral naar wat je wél voor een ander kan doen.

Lees het interview met Riet

Het verhaal achter de Piet Dijkstra Prijs

Iets kruist haar pad en dan gaat ze er ‘gewoon’ voor, vertelt Agnes Bartelse (72). Nou ja, zo ‘gewoon’ is dat niet. Want in 2019 kreeg ze niet voor niets de Piet Dijkstra Prijs voor al haar vrijwilligerswerk. Ongemerkt valt haar inzet wel degelijk op. Zo is ze penningmeester van twee koren en al bijna 12,5 jaar actief voor hospice Jasmijn.

Lees het interview met Agnes

Het verhaal achter de Piet Dijkstra Prijs

Het onrecht in de wereld is niet een uitgemaakte zaak, vindt Ger van der Luit (83). We kunnen daar iets aan doen; in de pen klimmen, actie voeren, aandacht vragen. Sinds de jaren tachtig is hij al vrijwilliger bij Amnesty International en in 2015 kreeg hij de Piet Dijkstra Prijs voor zijn inzet. ‘Je houdt elkaar enthousiast en actief.’

Lees het interview met Ger

Burgerschap

De Piet Dijkstra Prijs is sinds 2015 ieder jaar uitgereikt aan een inwoner van de gemeente Harderwijk. Iemand die zich vrijwillig inzet voor het welzijn van 1 of meer mede-inwoners en een toonbeeld is van burgerschap. Piet Dijkstra zag in dat de gemeente niet alleen verantwoordelijk is voor het welzijn van iedere inwoner. Dat is de verantwoordelijkheid van iedereen en betekent vertrouwen op de eigen kracht van de samenleving. De Piet Dijkstra Prijs is een idee uit de Harderwijker samenleving. De winnaar wordt daarom ook door inwoners uit Harderwijk gekozen.