Lekker groen

  • Wilt u samen met buurtbewoners graag uw eigen groente en fruit verbouwen, maar weet u niet waar u moet beginnen? Doen dan mee aan het project Lekker Groen.
  • Overal om u heen vindt u openbaar groen, zoals groenstroken, plantsoenen en parken. Een aantal van deze plekken is ook geschikt voor een andere groene invulling, zoals een buurtmoestuin. Een mooi voorbeeld is de moestuin in Park Walstein, waar schoolkinderen en buurtbewoners samen actief zijn. Ook in uw buurt hebt u deze mogelijkheden.

  • U stelt samen met buurtbewoners een locatie aan ons voor. Vervolgens kijkt de wijkmanager of deze locatie geschikt is voor een moestuin.
  • Is de locatie geschikt, dan maakt de wijkmanager samen met u een aantal afspraken over de aanleg en het beheer. Daarbij bieden wij ook materialen en kennis aan om de moestuin aan te leggen en te bewerken.
  • Ook kunt u terecht bij snel herstel: onze medewerkers helpen u met al uw vragen over werken in de moestuin.

Moestuinen zijn er in verschillende soorten en maten. Grofweg onderscheiden we 3 soorten moestuinen. Samen met u en uw medebuurtbewoners kijken we graag welke tuin en inrichting het beste in uw buurt past.

Vierkante-meter-tuin

De vierkante-meter-tuin is voor beginners. Deze tuinen zijn meestal gemaakt van houten bakken, maar kunnen er ook anders uitzien. De tuinen zijn klein en overzichtelijk, u hebt er weinig kennis voor nodig en ze vragen relatief weinig onderhoud.

Moestuin

Vergeleken met de vierkante-meter-tuin is de moestuin meer voor gevorderden. De tuin is groter en er is zitgelegenheid, water en een afval-/compostplek. De moestuin is afgescheiden met hagen of bessenstruiken en fruitbomen.

Eetbare buurttuin

De eetbare buurttuin is een ‘super moestuin’. Hoe deze tuin eruit komt te zien, wordt met de bewoners besproken. Dat geldt ook voor de groenten, kruiden en bloemen die in de tuin komen. De tuin is opgebouwd uit verschillende ‘eilanden’ die allemaal hun eigen functie hebben en met elkaar verbonden zijn via paden. Er zijn meerdere zitplekken, er is water, een afval-/composthoop, een gereedschapshuisje, een poort en een omheining.

  • U bent inwoner van Harderwijk of Hierden.
  • U bent 18 jaar of ouder.
  • U vindt het leuk om samen met anderen een moestuin te bewerken. Dat houdt in dat u niet in uw eentje of alleen met uw gezin een moestuin kunt starten.

Heeft u idee om samen met anderen een moestuin aan te leggen of wilt u meer weten over Lekker Groen? Vul dan het formulier verzoek Lekker Groen in, dan nemen wij contact met u op.