Cultuur

let op

Harderwijk heeft voor cultuurliefhebbers veel te bieden. Dit is vooral een verdienste van de inwoners zelf. Zij zetten zich via instellingen en verenigingen als vrijwilliger in voor vele vormen van cultuur

Verenigingen

Harderwijk kent een actief verenigingsleven. Per kunstdiscipline zijn er diverse verenigingen en particulieren actief. Bijvoorbeeld de Literaire kring Apollo met de stadsdichter, Stichting Theaterwerkplaats Harderwijk, Filmhuis Harderwijk en Stichting Jeugdtheater Harderwijk.

Voor uitgebreide informatie verwijzen wij u naar de gids van Harderwijk met een uitgebreid overzicht aan verenigingen, organisaties en instellingen.

Stichtingen

Een aantal professionele instellingen zijn voor de bewoners en bezoekers van Harderwijk werkzaam, waarbij ook weer veel vrijwilligers actief zijn:

 •  Het Stadsmuseum Harderwijk biedt een overzicht over de belangrijkste periodes van de Harderwijkse geschiedenis.
 •  Cultuurkust verzorgt voor kinderen, jongeren en volwassenen cursussen en workshops in diverse disciplines, zoals: dans, fotografie, literatuur, muziek, design, tekenen, schilderen en theater. Cultuurkunst ondersteunt de amateurkunstverenigingen en de cultuureducatie in het basisonderwijs.
 •  Bibliotheek Noordwest Veluwe is het regionale centrum voor lezen en literatuur, kennis en informatie.
 •  Stichting Podia Harderwijk met drie vestigingen:
  •  Het Theater Harderwijk is de schouwburg en biedt een breed programma van toneel, cabaret en muziek.
  •  Estrado is het poppodium van Harderwijk. Hier vinden uiteenlopende evenementen plaats van jamsessies tot concerten, van eetcafé tot kinderdisco.
  •  Kunstcentrum Catharinakapel is een vestzaktheater voor toneel, cabaret, muziek, film, jeugdtheater en exposities van moderne beeldende kunst

Regionale cultuurprojecten

De afgelopen jaren heeft u van het culturele leven op de Veluwe kunnen genieten. En we gaan door met cultuurtoerisme, cultuurparticipatie en cultuureducatie. In het bijzonder kinderen, jongeren en toeristen/recreanten. Ook mensen met een beperking worden actief bij het culturele leven betrokken. Op de Noord-Veluwe werken de gemeenten Elburg, Epe, Ermelo, Harderwijk, Hattem, Heerde, Nunspeet, Oldebroek, Putten en de provincie Gelderland samen. Hiermee komt kunst en cultuur dichtbij. Om de hoek wordt het gemaakt èn gebracht.

 • een regionaal festival voor amateurkunstenaars;
 • theater door mensen met een beperking;
 • digitale culturele routes door het landschap.

Gemeenten en provincie werken samen met culturele organisaties in de regio; bibliotheken, centra voor de kunsten, het museum of de oudheidkundige vereniging. Samen wordt gewerkt aan inspirerende projecten.

Culturele Subsidies

De gemeente Harderwijk kan activiteiten die ten goede komen aan Harderwijk en haar inwoners ondersteunen door het verstrekken van een subsidie. Afhankelijk van het project of de activiteit kan dit om een een- of meerjarige subsidie gaan. Kijk voor meer informatie op de pagina subsidie.