Historie

Harderwijk en omgeving worden sinds de prehistorie bewoond. De geschiedenis en ontwikkeling van Harderwijk laten veel aspecten en perioden zien: de prehistorie; de middeleeuwse Hanzestad; de Gelderse Munt; de Universiteit van Harderwijk; Koloniaal verleden; Belgisch Interneringskamp, Zuiderzeevisserij.

Deze rijke historie is niet alleen in de straten van Harderwijk en Hierden terug te vinden, maar ook in onder andere de gemeentevlag, het gemeentewapen en het Stadsmuseum. In de vijf gemeenten die deelnemen aan het Streekarchivariaat Noordwest-Veluwe kunt u gratis onderzoek komen doen in de archieven en collecties die er beheerd worden. 

Cultuurhistorische stadsrondleidingen

Stichting Rondeel verzorgt stadsrondleidingen voor groepen van minimaal 5 personen, waarbij ‘maatwerk’ wordt geleverd. De gidsen van Rondeel leiden je rond door onze bijna 800 jaar oude stad met een bezoek aan de belangrijkste monumenten. Meer informatie via; www.rondeelharderwijk.nl.

Stadswandelingen

Het Gilde van Harderwijker Stadsgidsen verzorgt sinds 1996 stadswandelingen in de historische binnenstad van Harderwijk. Tijdens de wandelingen wordt er verteld over het verleden en het heden, terwijl je de historische monumenten bewondert. Meer informatie via; www.stadsgidsenharderwijk.com.

Heerlijk Harderwijk

Kijk voor evenementen, eten, overnachtingen, natuur en winkelen op 

Heerlijk Harderwijk