Erkennen van een kind
- Als u niet getrouwd bent met de moeder of geen geregistreerd partnerschap met haar hebt, dan kunt u uw (ongeboren) kind erkennen.
- U wordt dan juridisch ouder en heeft zorg- en opvoedplicht.
- Dit doet u op afspraak.
- U kunt erkennen voor of na de geboorte.
- Bij de erkenning van uw eerste kind samen kiest u welke achternaam uw kind krijgt. U kunt kiezen voor de achternaam van 1 van beide ouders. Alle volgende kinderen die u samen krijgt, krijgen na erkenning automatisch dezelfde achternaam.
Meenemen
- Geldig identiteitsbewijs van de moeder en van degene die het kind erkent.
- Is het uw eerste kind binnen deze relatie en moet het kind de achternaam van de erkenner krijgen, dan komt u samen met de moeder.
- Is het niet het eerste kind binnen deze relatie of krijgt het kind de achternaam van de moeder? Dan hoeft de moeder niet mee te komen. U neemt mee:
- Woont u of de moeder in het buitenland? Neem dan ook een buitenlands bewijs mee dat u niet getrouwd bent.
- Erkenning door een duomoeder: verklaring van de Stichting donorgegevens (als de donor anoniem is).
Ouderlijk gezag registreren
Door erkenning heeft u niet automatisch het ouderlijk gezag over een kind. Dit vraagt u aan bij de rechtbank.
Met ingang van 1 januari 2023 veranderen de regels over ouderlijk gezag na erkenning. Erkent u uw ongeboren kind (erkenning ongeboren vrucht) na 1 januari 2023? Dan hebben beide ouders automatisch het ouderlijk gezag. U hoeft dit niet bij de rechtbank aan te vragen.
Erkent of erkende u uw ongeboren kind in 2022? En wordt uw kind in 2023 geboren? Dan gelden de huidige regels. Als beide ouders samen het ouderlijk gezag willen, moet u dat aanvragen bij de rechtbank.
Zie ook
- Informatie Rijksoverheid gevolgen en verplichtingen bij erkenning
- Geboorteaangifte
- Voorwaarden voor erkenning