Cybercrime

We houden Harderwijk zo veilig mogelijk. Hierbij hoort ook de digitale veiligheid van inwoners. Digitale criminaliteit, ofwel cybercrime, neemt steeds meer toe. Onder cybercrime verstaan we misdaden die online gepleegd worden, zoals internetoplichting, afpersing via e-mail en phishing. Om u te waarschuwen en bewust te maken over hoe u zich kunt beschermen tegen cybercrime en digitale criminaliteit, hebben we de volgende tips.

Gebruik een antivirusprogramma om uw computer, tablet en smartphone te beschermen. Schakel automatische updates in. Schakel een (eventueel) meegeleverde firewall altijd in. Deze houdt verbindingen tussen het apparaat en het internet in de gaten.

Gebruik sterke wachtwoorden

Het gebruiken van een moeilijk te raden wachtwoord is erg belangrijk. Een slim wachtwoord bestaat uit hoofdletters, kleine letters, cijfers en leestekens. Gebruik een lange zin. Zinnen zijn makkelijker te onthouden en voor criminelen moeilijk om te achterhalen. Gebruik voor elke dienst een uniek wachtwoord. Hiervoor kunt u gebruik maken van een wachtwoordmanager die unieke wachtwoorden kan genereren en opslaan. Gebruik waar mogelijk een tweestapsverificatie om uw account extra te beschermen.

Installeer software-updates

Software-updates bevatten vaak verbeteringen voor de gebruiker. Voer je een update niet of later uit, dan kan je beveiliging kwetsbaar worden. Zo kan er bijvoorbeeld een beveiligingslek ontstaan. Dit is voor cybercriminelen een manier om binnen te dringen.

Open geen berichten en onbekende bestanden die u niet verwacht of niet vertrouwt

Ontvangt u onverwacht een bericht met een bijlage, (ingekorte) hyperlink of verzoek om in te loggen op een systeem? Gebruik uw gezond verstand en ga hier niet op in. Zelfs niet wanneer u de afzender kent. Accepteer het bericht alleen als u het van deze afzender verwachtte te krijgen. Spam verwijdert u het beste direct.

Installeer alleen apps via de officiële applicatiewinkels

Ook apps voor uw smartphone of tablet kunnen malware bevatten. Installeer apps daarom alleen via de officiële applicatiewinkels, de app stores. Gebruik geen illegale kopieën. Kijk ook goed naar de toegangsrechten van de app. Bekijk ervaringen van medegebruikers om te beoordelen hoe betrouwbaar de app is.

Controleer het adres van websites

Controleer het webadres (URL) en het certificaat (het hangslotje in de adresbalk van de browser) om vast te stellen dat u geen nagemaakte of onveilige website bezoekt. Is er geen hangslotje? Vul dan geen gevoelige gegevens in op deze website. Gebruik bladwijzers voor websites die u vaak bezoekt en let extra op bij het openen van verkorte URL's. Deze worden veel gebruikt op sociale netwerken.

Ongevraagd helpdesk-advies: verbreek de verbinding

Oplichters die zich voordoen als medewerkers van IT-bedrijven zoals Microsoft, proberen u telefonisch wijs te maken dat u een computerprobleem heeft. Daar zou, tegen een vergoeding, iets aan te doen zijn. Vervolgens vraagt de oplichter om hem mee te laten kijken in uw computer. Hierdoor kan hij bijvoorbeeld bij uw bankrekening komen. Of hij vraagt betaling voor zijn diensten, bijvoorbeeld via Western Union of Moneygram. Krijgt u zo’n telefoontje, ga dan niet met deze mensen in gesprek. Gerenommeerde bedrijven zoals Microsoft bellen nooit met dit soort meldingen.

Bedenk goed wat u met wie deelt op internet

Zo gemakkelijk als het is om iets op internet te plaatsen, zo moeilijk is het om dit er weer af te krijgen. Denk dus goed na over wat u wel of niet op internet wilt delen. Scherm uw sociale netwerksites goed af. Wees selectief in wie toegang krijgt tot uw profiel en gegevens. Als u uw gegevens ergens achterlaat, ga dan na bij welke organisatie u dat doet, hoe lang uw gegevens worden bewaard en aan wie deze nog meer kunnen worden verstrekt. Geef niet meer gegevens dan nodig is.

Maak regelmatig back-ups

Door regelmatig back-ups te maken van uw computer en uw bestanden of foto’s op uw telefoon of tablet, kunt u schade van bijvoorbeeld gijzelsoftware of virussen beperken. Als u een back-up heeft liggen, kunt u toch nog bij een kopie van uw gegevens. Back-ups maakt u op externe, losgekoppelde gegevensdragers. Zoals een DVD, USB-stick of externe harde schijf.

Gebruik uw gezond verstand

Wees alert als u iets niet kent of niet vertrouwd. Als iets te mooi om waar te zijn lijkt, dan is dat meestal ook zo.

Maak alleen verbinding met vertrouwde wifinetwerken

Bij openbare en onbeveiligde wifinetwerken kunnen anderen mogelijk zien wat u op het internet doet en welke gegevens u verstuurt. Verstuur dus geen gevoelige gegevens, zoals e-mail of internetbankieren naar netwerken die u niet kent of niet vertrouwt.

Meer informatie en praktische tips? Kijk op www.veiliginternetten.nl

  • Denkt u slachtoffer te zijn geworden van cyberfraude? Neem contact op met de Fraudehelpdesk.
  • Bent u slachtoffer geworden van cybercrime? Neem contact op met het cybercrimeteam van de politie.
  • Hulp nodig na slachtoffer te zijn geworden? Neem contact op met Slachtofferhulp Nederland.
  • Het Digital Trust Center helpt ondernemers met veilig digitaal ondernemen.
  • Voor algemene informatie over cybercrime kunt u terecht bij het Nationaal Cyber Security Centrum.
  • Ook kunt u bellen naar 14 010 voor meer informatie (kies voor optie 9).
  • Als u slachtoffer bent geworden dan kunt u anoniem melden op Meld Misdaad Anoniem.