Houtstook

  • Wanneer u in huis uw houtkachel of open haard aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, zoals fijnstof.
  • Fijnstof veroorzaakt luchtvervuiling en kan schade aan de gezondheid van uzelf en anderen in uw omgeving opleveren.

U vermindert de hoeveelheid schadelijke stoffen met de manier waarop u hout stookt. Stook niet bij windstil of mistig weer en gebruik schoon hout met een maximaal vochtpercentage tussen 15 en 20% voor een optimale verbranding.

Wilt u weten wanneer u de open haard, houtkachel of vuurkorf beter uit kunt laten? Energievergelijk.nl geeft advies op basis van actuele gegevens over het weer en de luchtkwaliteit in uw buurt.

Bij sommige weersomstandigheden zoals weinig wind of als de luchtkwaliteit al slecht is door bijvoorbeeld smog, verergert houtrook de situatie. Wanneer de helft van een provincie minimaal 6 uur lang een verwachting heeft voor deze ongunstige omstandigheden, geeft het RIVM een stookalert af.

Als het stookalert wordt afgegeven, wordt het sterk afgeraden om te stoken. Voor meer informatie over het stookalert of om u aan te melden voor het stookalert, kunt u kijken op de website van Energievergelijk.nl. 

Ga het gesprek aan

Hebt u zelf last van houtrook? U kunt dan het beste met uw buren in gesprek gaan en vertellen dat u last hebt van de rook. Heel vaak zijn ze zich niet bewust van de overlast. Door erover te praten wordt het makkelijker om samen een oplossing te bedenken.

  • U kunt uw buren vertellen over de stooktips op de website van Energievergelijk.nl.
  • U vindt tips voor het gesprek met uw buren op problemenmetjeburen.nl.

Maak melding van de overlast

Via de website Energievergelijk.nl kunt u een melding maken van overlast. Deze meldingen worden naar ons doorgestuurd. Individuele meldingen worden niet opgepakt, maar door alle meldingen te registreren krijgen we in Harderwijk een beeld van hoeveel inwoners overlast ervaren en hoe groot die overlast is.