Jenna van Tongeren

Al op haar 4e zat Jenna van Tongeren op een mountainbike bij Wielervereniging Noord Veluwe. Op haar 15e ging ze wielrennen op de weg, pas sinds oktober vorig jaar koos ze baanwielrennen als extra discipline in de winter. 2,5 maand later won de Harderwijkse 4 medailles op het NK Junioren, van 27-29 december in Apeldoorn.

Olympisch kampioen Kirsten Wild als inspiratie

Zilver bij Keirin (sprint), goud op de afvalkoers, scratch en puntenkoers. “Ik had dat allemaal niet zien aankomen, ik was net begonnen.” Jenna is tot baanwielrennen aangezet door voormalig wereld- en olympisch kampioen Kirsten Wild, haar begeleider op school. “Zij was mijn inspiratie om dit te overwegen. Ik train nu op de binnenbaan van Omnisport met het regionaal trainingscentrum (RTC) en na de NK-winst kwam ik bij de Baanselectie U19.”

Nationaal Talent-status van NOC*NSF

Sinds dit schooljaar zit Jenna, die op 1 maart 18 wordt, op het Centre for Sports & Education (CSE) in Zwolle. Zij heeft al bijna 2 jaar de status van Nationaal Talent, als erkenning van het NOC*NSF  voor haar prestaties op de weg. Dit betekent vrijstelling voor een aantal vakken. “Ik heb extra vrije dagen om weg te kunnen, school wordt om de sport gepland. Het RSG is een goede school, maar voor 5 havo was het beter om naar het CSE te gaan, zodat ik mijn examen kan halen en mijn prestaties kan leveren op sportgebied.”

Jenna fietst in het onder 19-team van Restore Cycling Team uit Pijnacker. Ook zit ze in CyclingClassNL, een opzet van JumboVisma, NOC*NSF en de KNWU om jonge renners klaar te stomen voor het profbestaan. Jenna hoort tot de aandachtsgroep voor junioren onder 19 op de weg en de talentengroep baanwielrennen. Jenna fietst gemiddeld 16-18 uur per week; in een piekweek 20+ uur. “Mijn droom is prof te worden; hier geniet ik heel erg van. Ik kom net terug uit Spanje van een trainingsstage van 10 dagen, na 3 dagen thuis ben ik weer 7 dagen weg voor stage naar Mallorca. Je fiets brengt je op zoveel plekken waar anderen niet komen. Je hebt vrijheid om zelf te bepalen hoe ver en waar je heen gaat. Vanuit huis kan ik zo naar Utrecht, Zwolle of Arnhem fietsen.” Vorig jaar fietste ze in België, Italië en het Spaanse Baskenland. “Je fietst over de mooiste wegen en komt bijna niemand tegen. Door de drukte is het soms lekker om ergens naartoe te kunnen waar het rustig en stil is.”

Winnares Harderwijkse Sportpenning

Over de Sportpenning zegt Jenna: “Het is cool dat ik vanuit mijn stad de erkenning krijg voor wat ik gepresteerd heb en dat ze daar trots op zijn. Baanwielrennen is een discipline die niet veel gedaan wordt in Harderwijk.”

Haar leven staat in het teken van hard fietsen, ze heeft liefde voor de sport. “Als je hobby je passie is en als je iets graag wilt, ga het gewoon doen, blijf doorzetten en zoek de juiste mensen om je te ondersteunen.”

Ook ontdekken wat echt bij je past?

Wil jij net als Jenna ontdekken wat écht bij je past? Doe dan mee aan de Sport- & Cultuurwijzer 2024! Vele sportclubs en cultuuraanbieders in gemeente Harderwijk openen hun deuren tussen 18 maart en 26 april voor een proefles. Check het complete aanbod op gaharderwijk.nl/aanmelden.