Roeiploeg Harderwijk

De titel Bijzondere sportprestatie (maatschappelijk) was voor Roeiploeg Harderwijk. Geertje de Roo (61) uit Harderwijk is stuurvrouw, afgewisseld met Ton van der Gaag.

“Wij roeien in een sloep van ruim negen meter met acht mensen van IrisZorg en Veld 42. Dit zijn allemaal mensen die in herstel zijn van maatschappelijke en mentale problemen. Het plan lag er al heel lang om deze mensen in beweging te brengen en door een teamsport iets samen te laten doen. Ik wil daar graag een bijdrage aan leveren.”

De deelnemers worden aangedragen door Kees Grovenstein (Veld 42) en Mark Twigt (IrisZorg). “Als we het water op gaan, zie je een soort teamgeest ontstaan om toch ergens te willen komen en te bewijzen dat ze het kunnen volbrengen. Als je samen tegelijk die slag maakt, kom je vooruit.” De sloep Jan van Schaffelaar ligt aan de Jottersgracht en ze varen door het Waterfront naar het eiland Knarland. “Na afloop is er de voldoening dat het toch weer is gelukt om een rondje Knarland te maken. We varen ruim een uur, een tocht van 5-6 kilometer. Voor mij is het een uitdaging om als stuurvrouw te zorgen dat we netjes onder de drie bruggen doorgaan in een sloep met riemen die veel te breed zijn.”

In april 2023 zijn ze begonnen, elke donderdagmiddag wordt er gevaren. “Het is een groep van 16-18 mensen, maar we kunnen er maar acht meenemen. Wij motiveren ze wel om zich op te geven. Half december zijn we gestopt, op 1 maart beginnen we weer.” De cheque van 250 euro is een mooi geldbedrag, maar Geertje is vooral blij met de waardering voor dit maatschappelijk initiatief. “Het is mooi voor onze doelgroep dat we dit gewonnen hebben; zij zijn ook trots.”