Skye Morssinkhof

Vlak voor ze naar Spanje afreisde voor een wedstrijd, ontving de talentvolle springruiter Skye Morssinkhof bij de Sporthuldiging 2023 in een volle en feestelijk versierde raadszaal de Harderwijkse Sportpenning. “De paardensport wordt hier meer als hobby gezien en is minder bekend, maar is zeker topsport. Ik vind het leuk dat ik hier als amazone voor ben aangedragen.”

Skye Morssinkhof won brons op het EK springen voor Young riders in Gorla Minore. De in september 21 jaar geworden amazone uit Hierden beleefde in Italië een hoogtepunt in haar sportcarrière: een bronzen medaille met een gouden randje. “Met het team had ik een beetje gerekend op een medaille, maar door een beetje pech wonnen we geen medaille. Individueel een medaille winnen was heel onverwachts. Dat was een stuk lastiger en een megabeloning voor al het harde werken.”

leven in het teken van paarden

“Ik heb mijn hele leven erin gestopt. Het was mijn laatste jaar in de jeugd en het was heel emotioneel, ik moet er bijna weer van huilen”, zegt Skye, terugdenkend aan dat bijzondere moment. Haar hele leven staat in het teken van paarden. Ze is er van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat mee bezig, zeven dagen in de week. “G-Vingino Blue is een paard waar ik heel close mee ben, ik heb haar al zes jaar. Misschien niet het allerbeste paard, maar wel mijn maatje, door de connectie die we hebben. Het springen is voor mij een sensatie, door de adrenaline. In de ring ben ik helemaal ‘in de zone’. Als je er een beetje in zit, is het heel spectaculair om naar te kijken en samen met je paard die parcoursen te springen. Hoe hoger, hoe beter: ik zie het elke keer als uitdaging om weer te groeien naar een hogere categorie.”

Skye woont sinds een maand weer in Hierden, daarvoor woonde ze in België. “Ik ben al direct na de middelbare school uit huis gegaan om te trainen bij 1 van de besten van de wereld. Daarna had ik een fulltimejob bij een handelstal voor paarden, zes dagen in de week; nu ga ik voor mezelf beginnen en proberen een eigen handel en sportstal op te zetten. Ik heb veel paarden en leid jonge paarden op om zelf voor de sport te gebruiken of om te verkopen, want het is nu ook mijn business.”

Skye mag nu geen jeugd EK’s meer rijden, omdat ze 21 is. “Het doel is nu om het juiste team van paarden om me heen te vinden, zodat ik verder kan groeien en hopelijk senioren EK’s en WK’s kan rijden.”