Planschade en nadeelcompensatie
- Sinds 1 januari 2024 gelden er nieuwe regels over planschade en nadeelcompensatie. In bepaalde gevallen gelden de oude regels over planschade nog.
- Planschade ontstaat als een huis of een stuk grond minder waard wordt door een ruimtelijk besluit. Bijvoorbeeld de wijziging van een bestemmingsplan, of als uw onderneming hierdoor minder inkomsten heeft.
- Nadeelcompensatie kan aan de orde zijn als een huis of een stuk grond minder waard wordt door de vaststelling van een omgevingsplan of het verlenen van een omgevingsvergunning, of als uw onderneming minder inkomsten heeft door een wegafsluiting.
- U kunt uw aanvraag om een tegemoetkoming in planschade of nadeelcompensatie indienen via het online aanvraagformulier(Verwijst naar een externe website).
- Heeft u vragen, of komt u er bijvoorbeeld niet uit via het webformulier? Neem dan contact op via telefoonnummer 0341 411 911(Verwijst naar een telefoonnummer), of mail naar info@harderwijk.nl(Verwijst naar een e-mailadres)
Nodig bij uw aanvraag
Voor het aanvragen van een tegemoetkoming planschade of nadeelcompensatie heeft u DigiD nodig.
Wat u moet weten
Planschade
Uw huis of pand is minder waard geworden door bijvoorbeeld een bestemmingsplan dat een nieuwe ontwikkeling mogelijk heeft gemaakt in uw directe omgeving. Dit noemen we ‘waardevermindering van een onroerende zaak’. Als uw onderneming hierdoor minder inkomsten heeft, noemen we dit ‘inkomensderving’.
Er geldt een eigen risico van (minimaal) 2%. Dit heet het ‘normaal maatschappelijk risico’.
Voorwaarden tegemoetkoming planschade
- U heeft schade geleden in de vorm van inkomensderving of waardedaling van uw onroerende zaak, die buiten het normale maatschappelijke risico valt.
- U kon die schade niet voorzien.
- De schade is veroorzaakt door een ruimtelijk besluit op basis van de Wabo of de Wro. Dit kan een omgevingsvergunning of een bestemmingsplan zijn.
- De schade is niet op een andere wijze verzekerd.
- Als het ruimtelijk besluit ook voordeel voor u heeft opgeleverd, wordt dit bij de vaststelling van de te vergoeden schade in aanmerking genomen.
- De aanvraag voor planschade is gedaan binnen 5 jaar nadat het ruimtelijk besluit onherroepelijk is geworden.
Nadeelcompensatie
Van nadeelcompensatie kan sprake zijn als er schade ontstaat door rechtmatig handelen van de gemeente. Dit kan zijn door een besluit, zoals de vaststelling van een omgevingsplan of omgevingsvergunning.
Het normaal maatschappelijk risico bij nadeelcompensatie is 4%.
Voorwaarden tegemoetkoming nadeelcompensatie
- U heeft schade geleden die buiten het maatschappelijk risico of het normale bedrijfsrisico valt en u onevenredig zwaar treft.
- U heeft het risico van het ontstaan van de schade niet aanvaard.
- U had de schade niet kunnen beperken door binnen redelijke grenzen maatregelen te nemen, die tot voorkoming of vermindering van de schade hadden kunnen leiden.
- De schade is niet het gevolg van een omstandigheid die aan u kan worden toegerekend.
- De schade is niet op een andere manier verzekerd.
- Als de schadeveroorzakende gebeurtenis ook voordeel voor u heeft opgeleverd, wordt dit bij de vaststelling van de te vergoeden schade in aanmerking genomen.
- Het verzoek om schade is ingediend binnen 5 jaar nadat het schadeveroorzakende besluit onherroepelijk is geworden.
Kosten
U betaalt € 300 voor het behandelen van een aanvraag voor tegemoetkoming in planschade of nadeelcompensatie. Heeft u recht op een tegemoetkoming of compensatie? Dan krijgt ude genoemde € 300 terug.