Horecavergunningen
- In de volgende situaties hebt u een alcoholwetvergunning en exploitatievergunning nodig:
- U start met of neemt een (horeca)bedrijf over dat eten en/of drinken verkoopt.
- De ondernemingsvorm van uw (horeca)bedrijf wijzigt (bijvoorbeeld van vof naar bv).
- Als stichting, instelling of vereniging wilt u alcoholische dranken schenken.
- Bekijk eerst of uw onderneming in het bestemmingsplan past of vraag de gemeente om advies.
- Vervolgens vraagt u de vergunningen aan die u nodig hebt.
- Als u alcohol verkoopt of schenkt, hebt u een alcoholwetvergunning nodig.
- Bedrijven vragen een vergunning aan via het aanvraagformulier alcoholwetvergunning commercieel (pdf, 804 KB).
- Stichtingen of verenigingen vragen een vergunning aan via het aanvraagformulier alcoholwetvergunning paracommercieel (pdf, 886 KB).
- In uw horecazaak moet altijd een leidinggevende aanwezig zijn. Deze leidinggevende staat ook vermeld op uw vergunning. Meer informatie en formulieren daarvoor vindt u in het tekstblok 'Leidinggevende aanmelden' hieronder.
- De aanvraag duurt ongeveer 8 weken.
Uitzonderingen alcoholwetvergunning
- U hebt geen vergunning nodig als u bier, wijn, port en sherry verkoopt in een supermarkt, levensmiddelenwinkel, snackbar, traiteur, tabakspeciaalzaak, slijterij.
- U mag in zo'n zaak geen alcohol schenken of laten proeven.
- Als uw onderneming in het bestemmingsplan past, kunt u een vergunning aanvragen via het formulier exploitatievergunning horeca (pdf, 932 KB).
- U moet een nieuwe aanvraag indienen als u een (horeca)bedrijf overneemt of de rechtsvorm verandert.
- U moet het doorgeven aan de gemeente als u een andere leidinggevende in dienst neemt of als u een grotere ruimte binnen uw (horeca)bedrijf krijgt maar u niet hoeft te verbouwen.
Voorwaarden exploitatievergunning
- Uw (horeca)bedrijf past in het bestemmingsplan.
- U bent 21 jaar of ouder.
- Uw bedrijf staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
- U hebt een huurovereenkomst van het pand of u hebt een intentieverklaring waarin u met de eigenaar van het pand afspreekt dat u het pand gaat huren.
- De Bibob-toets is een onderdeel van de aanvraag, kijk hiervoor op de pagina Bibob.
- In uw horecazaak moet altijd een leidinggevende aanwezig zijn. Deze leidinggevende staat ook vermeld op uw vergunning.
- Alle leidinggevenden zijn minimaal 21 jaar en hebben een SHV Verklaring Sociale hygiëne. Dit kunt u opzoeken in het Register Sociale Hygiëne.
- Als u iemand wilt bijschrijven op de vergunning als leidinggevende geeft u dit door aan de gemeente. Vul het formulier verklaring van de leidinggevenden commercieel (pdf, 396 KB) of het formulier verklaring van leidinggevende paracommercieel (pdf, 394 KB) in.
- Als u iemand anders wilt bijschrijven vul dan het formulier wijziging leidinggevenden (pdf, 87 KB) in.
- Geen van de leidinggevenden heeft een strafblad.
- Stuur de formulieren naar de gemeente, samen met een kopie van het arbeidscontract en een geldig identiteitsbewijs van de leidinggevende.
Voor verenigingen en stichtingen die alcohol schenken gelden extra voorwaarden:
- De uren waarop alcohol wordt geschonken en ook de leeftijdsgrens hangen op een goed zichtbare plek.
- Er zijn binnen de vereniging of stichting minstens 2 leidinggevenden met een SHV Verklaring Sociale hygiëne.
- De huisregels rondom alcoholgebruik staan in het bestuursreglement.
- Voor het starten van een nieuw horecabedrijf moet u een digitale milieumelding doen via de Activiteitenbesluit Internetmodule.
- Als er meer dan 50 personen tegelijk aanwezig (kunnen) zijn, dan moet u een gebruiksmelding brandveiligheid doen via het Omgevingsloket.
Soort | Kosten |
---|---|
Aanvraag drank- en horecavergunning (legeskosten) | € 169,38 |
Aanvraag exploitatievergunning (legeskosten) | € 166,19 |
Wijziging van uw vergunning | € 37,49 per wijziging |