Horecavergunningen

  • In de volgende situaties hebt u een alcoholwetvergunning en exploitatievergunning nodig:
    • U start met of neemt een (horeca)bedrijf over dat eten en/of drinken verkoopt.
    • De ondernemingsvorm van uw (horeca)bedrijf wijzigt (bijvoorbeeld van vof naar bv).
    • Als stichting, instelling of vereniging wilt u alcoholische dranken schenken.
  • Bekijk eerst of uw onderneming in het bestemmingsplan past of vraag de gemeente om advies.
  • Vervolgens vraagt u de vergunningen aan die u nodig hebt.

Uitzonderingen alcoholwetvergunning

  • U hebt geen vergunning nodig als u bier, wijn, port en sherry verkoopt in een supermarkt, levensmiddelenwinkel, snackbar, traiteur, tabakspeciaalzaak, slijterij.
  • U mag in zo'n zaak geen alcohol schenken of laten proeven.

  • Als uw onderneming in het bestemmingsplan past, kunt u een vergunning aanvragen via het formulier exploitatievergunning horeca (pdf, 932 KB).
  • U moet een nieuwe aanvraag indienen als u een (horeca)bedrijf overneemt of de rechtsvorm verandert.
  • U moet het doorgeven aan de gemeente als u een andere leidinggevende in dienst neemt of als u een grotere ruimte binnen uw (horeca)bedrijf krijgt maar u niet hoeft te verbouwen.

Voorwaarden exploitatievergunning

  • Uw (horeca)bedrijf past in het bestemmingsplan.
  • U bent 21 jaar of ouder.
  • Uw bedrijf staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
  • U hebt een huurovereenkomst van het pand of u hebt een intentieverklaring waarin u met de eigenaar van het pand afspreekt dat u het pand gaat huren.
  • De Bibob-toets is een onderdeel van de aanvraag, kijk hiervoor op de pagina Bibob.

Voor verenigingen en stichtingen die alcohol schenken gelden extra voorwaarden:

  • De uren waarop alcohol wordt geschonken en ook de leeftijdsgrens hangen op een goed zichtbare plek.
  • Er zijn binnen de vereniging of stichting minstens 2 leidinggevenden met een SHV Verklaring Sociale hygiëne.
  • De huisregels rondom alcoholgebruik staan in het bestuursreglement.

  • Voor het starten van een nieuw horecabedrijf moet u een digitale milieumelding doen via de Activiteitenbesluit Internetmodule.
  • Als er meer dan 50 personen tegelijk aanwezig (kunnen) zijn, dan moet u een gebruiksmelding brandveiligheid doen via het Omgevingsloket.

Soort Kosten
Aanvraag drank- en horecavergunning (legeskosten) € 169,38
Aanvraag exploitatievergunning (legeskosten) € 166,19
Wijziging van uw vergunning € 37,49 per wijziging