Principeverzoek indienen

  • Als uw bouwplan/-activiteit afwijkt van het omgevingsplan, dan kunt u een principeverzoek indienen.
  • De gemeente beoordeelt aan de hand van het principeverzoek of uw initiatief gewenst en haalbaar is.
  • Het resultaat van deze beoordeling is een positief(, mits) of negatief principebesluit.
  • Let op: een positief principebesluit betekent niet automatisch dat u de benodigde vergunningen krijgt of dat een wijziging van het omgevingsplan wordt goedgekeurd.
  • Het principebesluit is niet juridisch bindend. U kunt hier dus geen bezwaar of beroep tegen maken.
Principeverzoek online indienen (Verwijst naar een externe website)

Nodig bij uw verzoek

  • Een situatietekening met daarop de globaal gewenste bebouwing (inclusief goot,- en bouwhoogte), maatvoering van de bebouwing, de toegang/inrit en het aantal parkeerplaatsen.
  • Een omschrijving van de activiteiten die binnen de toekomstige gebouwen of op het terrein gaan plaatsvinden. Wanneer er woningen worden toegevoegd, ook een omschrijving van het aantal en de doelgroep van die woningen.
  • Wanneer u alleen een plan wilt voorleggen aan de commissie ruimtelijke kwaliteit, dan hebben wij ook minimaal de gevelaanzichten nodig en een overzicht van de toe te passen materialen en kleuren.

Wat u moet weten

Principebesluit regulier

Als uw initiatief een kleine wijziging is van het omgevingsplan, dan wordt uw plan beoordeeld door een medewerker van ons. Dit overleg gaat over kleine veranderingen die volgens de bestaande beleidskaders goedgekeurd kunnen worden.

Uw plan kan ook worden bekeken door de commissie ruimtelijke kwaliteit om te beoordelen of het voldoet aan de redelijke eisen voor welstand. Als u wilt, kunt u hier ook uitleg geven over uw bouwplan.

Principebesluit uitgebreid

Als uw initiatief een grotere invloed heeft op de fysieke leefomgeving of niet past binnen het Omgevingsplan Harderwijk, wordt het besproken aan de Beleidstafel en/of Technische Tafel. Deze tafels kijken vooral naar onderwerpen die de fysieke leefomgeving beïnvloeden, zoals thema's uit de Omgevingsvisie.

Samen met andere partners, zoals de omgevingsdienst en de provincie, bekijken we of het initiatief gewenst en haalbaar is en onderzoeken we of en binnen welke kaders we willen afwijken.

Na uw verzoek

Na het overleg vragen wij het college van burgemeester en wethouders om een principebesluit over uw initiatief. Er kunnen 3 uitkomsten zijn:

  1. Positief: Uw initiatief is wenselijk en haalbaar. We geven aan hoe u verder kunt gaan met de uitwerking van uw plan.
  2. Positief, mits: Uw initiatief is mogelijk onder bepaalde voorwaarden. We bespreken deze voorwaarden met u, zodat u uw plan kunt aanpassen en verder kunt uitwerken. Na de aanpassingen kan uw initiatief eventueel opnieuw besproken worden.
  3. Negatief: Uw initiatief is niet wenselijk en/of haalbaar. We raden u aan om het plan niet verder uit te werken.

Let op: een positief principebesluit betekent niet automatisch dat u de benodigde vergunningen krijgt of dat een wijziging van het omgevingsplan wordt goedgekeurd.

Het principebesluit is niet juridisch bindend. U kunt hier dus geen bezwaar of beroep tegen maken.

Kosten

Een verzoek tot een principebesluit regulier kost € 150,-.

Een verzoek tot een principebesluit uitgebreid kost € 2.817,-.

Als u binnen 6 maanden na het ontvangen van het principebesluit uitgebreid een omgevingsvergunningaanvraag aanvraagt, worden de al betaalde leges verrekend met de leges voor de omgevingsvergunning.

Geldigheid

Het principebesluit is 1 jaar geldig.