Sport

Harderwijk is een sportieve gemeente waarin voor iedereen ruimte is om te sporten en te bewegen, ongeacht iemands leeftijd, fysieke of mentale gezondheid, etnische achtergrond, geloof, seksuele geaardheid of sociale positie. We stimuleren alle inwoners van de gemeente Harderwijk gebruik te maken van de aanwezige sport- en beweegmogelijkheden voor een leven lang sport- en beweegplezier.

Benieuwd hoe de gemeente Harderwijk dit doet? Stuur dan een e-mail naar sport@harderwijk.nl. Ook kunt u hier terecht voor vragen en suggesties. Wilt u een bijdrage leveren aan het stimuleren van sport en bewegen? Ook dan kunt u gebruikmaken van bovengenoemd e-mailadres.

In de gemeente Harderwijk zijn er veel verenigingen en (commerciële) sportaanbieders die sport en bewegen mogelijk maken. Karlijn van Beest, Adviseur Sportverenigingen bij de gemeente Harderwijk, ondersteunt deze partijen hierbij. U kunt bij haar terecht met vragen over verenigingsbeleid, veilig sportklimaat, deskundigheidsbevordering, duurzaamheid, subsidiemogelijkheden, open club trajecten, talentontwikkeling en samenwerkingsmogelijkheden. Zij legt verbindingen tussen onderwijs, sportaanbieders en andere organisaties. Zo dragen we gezamenlijk bij aan een leven lang sport- en beweegplezier voor iedereen binnen de gemeente Harderwijk. 

Binnen- en buitensportaccommodaties

De gemeente Harderwijk biedt volop sport- en beweegmogelijkheden voor de inwoners. Hiervoor kan gebruikgemaakt worden van binnen- en buitensportaccommodaties. Ontdek het complete overzicht met de beschikbare accommodaties. Wilt u een van de beschikbare accommodaties reserveren? Ook hierover leest u meer in het bovengenoemde overzicht.

Beweegroutes

De Beweegroutes, momenteel vier stuks en ieder ongeveer vijf kilometer lang, zijn routes die in de openbare ruimte al (hard)lopend of skeelerend afgelegd kunnen worden. De routes sluiten op elkaar aan, kunnen gecombineerd worden en zijn te herkennen aan de GA! Harderwijk-markeringen op de grond. Gaat u de uitdaging aan?

Bekijk de Beweegroutes door de stad.

Door het jaar heen organiseren we, samen met sportverenigingen, sportaanbieders en culturele organisaties, activiteiten en evenementen, voor jong en oud.

Sport- & Cultuurwijzer

Via een korte cursus (minimaal 3 lessen) kunnen kinderen en volwassenen tijdens de Sport- & Cultuurwijzer, gratis of tegen een kleine vergoeding, ontdekken welke sport- of cultuuractiviteit bij hen past. Lid worden mag, maar hoeft niet. De Sport- & Cultuurwijzer vindt altijd plaats in het voorjaar.

Koningsspelen

De Koningsspelen is een jaarlijkse sportdag voor kinderen in Nederland en vindt plaats op de laatste vrijdag voorafgaand aan Koningsdag. GA! Harderwijk organiseert dit evenement in opdracht van de gemeente Harderwijk.

Schoolschaatsen

Elk jaar organiseert de gemeente Harderwijk, in samenwerking met Harderwijk op Ijs en Landstede S&B Harderwijk, het schoolschaatsen. Leerlingen van groep 4 t/m 7 krijgen de kans om onder schooltijd kennis te maken met schaatsen op echt ijs in de Harderwijkse binnenstad.

Alle activiteiten

Naast bovengenoemde activiteiten en evenementen vindt er nog veel meer plaats in de gemeente Harderwijk. Bekijk het complete aanbod op de website van GA! Harderwijk.

Iedereen verdient het om te kunnen sporten en bewegen. Daarom zijn er verschillende fondsen in het leven geroepen die dat mogelijk maken, voor jong en oud.

Jeugdfonds Sport & Cultuur

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur betaalt de contributie, lesgeld en eventuele benodigdheden voor kinderen en jongeren uit gezinnen waar te weinig geld is om te sporten, muziek te maken, te dansen, schilderen, toneel te spelen of iets anders creatiefs te doen. Ook de gemeente Harderwijk doet mee.

Minimaregelingen

Ook voor inwoners met een laag inkomen bestaan er mogelijkheden. Bekijk hiervoor de beschikbare minimaregelingen

Samenwerkingsverband fondsen Sam&

Sam& is een samenwerkingsverband tussen Stichting Leergeld Nederland, Jeugdfonds Sport & Cultuur, Stichting Jarige Job en Nationaal Fonds Kinderhulp. Via het platform samenvoorallekinderen.nl kunnen ouders en intermediairs ondersteuning aanvragen voor sporten, maar ook voor schoolreisjes, muziekles, een verjaardag vieren of een ander uitje.

De gemeente Harderwijk streeft naar sport- en beweegmogelijkheden voor iedereen, ook als dat vraagt om aangepast aanbod.

Aanbod voor senioren

Een actieve leefstijl is belangrijk voor het behouden van een goede gezondheid, zelfredzaamheid, sociale contacten, betrokkenheid bij de maatschappij en het uitvoeren van dagelijkse werkzaamheden en taken. Samen met ZorgDat en de Senioren beweegcoach van GA! Harderwijk hebben we daarom de Senioren Beweegwijzer opgesteld.

Sporten en bewegen met een beperking

Iedereen verdient het om te kunnen sporten en bewegen, dus ook inwoners van Harderwijk met een beperking. Uniek Sporten geeft een duidelijk overzicht van het aanbod voor aangepast sporten, zowel in de buurt als in de regio.

Subsidiemogelijkheden voor activiteiten

Wij moedigen iedere (sport)vereniging en (-)aanbieder aan om activiteiten te organiseren waarmee sporten mogelijk wordt gemaakt. Ontdek de subsidiemogelijkheden welzijn, cultuur en sport van de gemeente Harderwijk voor het organiseren van activiteiten.

Ieder jaar vindt de Sporthuldiging plaats. Tijdens de Sporthuldiging reikt gemeente Harderwijk de Sportpenning en de titel Bijzondere sportprestatie uit.

Sportpenning

Jaarlijks zijn er sporters die voor Harderwijkse begrippen een bijzondere sportprestatie behalen. Om hen in het zonnetje te zetten ontvangen zij namens gemeente Harderwijk de Sportpenning. Een individuele sporter komt in aanmerking als hij of zij:

  • 1e, 2e of 3e is geworden bij een Europees, wereld-, Olympisch of Paralympisch kampioenschap of 1e is geworden bij een Nederlands kampioenschap.
  • Met minimaal 3 andere deelnemers in dezelfde klasse heeft deelgenomen aan het kampioenschap.
  • In Harderwijk of Hierden woont en/of lid is van een sportclub in gemeente Harderwijk.

Bijzondere sportprestatie

Ieder jaar maakt een persoon, sportteam of (sport)organisatie uit gemeente Harderwijk kans op de titel Bijzondere sportprestatie. Voorwaarde om kans te maken is dat hij of zij, het sportteam of de (sport)organisatie een uitzonderlijke sportprestatie heeft geleverd die niet in aanmerking komt voor de Sporthuldiging. Denk aan een team dat is gepromoveerd of een uitzonderlijk talent, maar ook aan een (sport)organisatie of persoon met een bijzonder maatschappelijk initiatief op het gebied van sport en bewegen.

Aanmelden Sporthuldiging

Opgeven voor Sporthuldiging 2023 is niet meer mogelijk. Zodra de opgave voor Sporthuldiging 2024 is geopend, lees je dat op deze pagina.